Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hoće li napustiti Petrovu stolicu?

Papa Franjo: Biti doživotno na položaju je diktatura

papa
Foto: Reuters/PIXSELL
04.07.2015.
u 10:06

Koliko lidera postaju kao paunovi, kazao je Papa i dodao kako je to vražje djelo, a vrag u čovjeka ulazi kroz lisnicu, to su za njega ulazna vrata. Kada se to dogodi zajednica pati, a dobro je ograničeno.

Ne postoje doživotni lideri.

To (doživotni lideri) postoji samo u zemljama u kojima je diktatura, kazao je papa Franjo u govoru na Trgu sv. Petra gdje se sinoć susreo s više od 30.000 članova zajednica Obnove u Duhu Svetomu. Tema susreta: „Putovi jedinstva i mira. Glasovi u molitvi za današnje mučenike i za duhovni ekumenizam“.

Svrha toga susreta bila je molitva za brojne kršćane koji su danas još uvijek progonjeni, kršćane različitih vjeroispovijesti, ali sjedinjeni u onomu što je Papa nazvao ekumenizmom krvi. Dio govora Papa je izrekao izvan onoga što je imao napisano, pa je tako rekao kako su i 23 egipatska kopta kojima su koljači ISIS-a početkom ove godine odrubili glave „naši mučenici“.

Ubijeni su jer su članovi kršćanske zajednice.

„Rečeno mi je: ali oni nisu katolici. Da, ali su kršćani. Dakle naši su mučenici“, kazao je papa Franjo, te naglasio kako su svi kršćani iste vjere, svi su kršteni. „Kada me pitaju mogu li moliti s nekim luterancem , pravoslavcem , anglikancem, odgovaram ne samo da možete, nego morate“, kazao je Franjo.

Podjela kršćana je protiv svjedočenja, kazao je Papa i molio Gospodina da kršćanima dade jedinstvo. Govorio je i kako i u Crkvi bi sve usluge trebale imati konac, odnosno ne može se doživotno biti na određenom položaju. „Ne postoje doživotni lideri. To se događa samo u zemljama diktature. Kada se o sebi misli da ste nezamjenjiv , onda to dolazi od vraga koji vas navodi da želite biti u centru. Korak poslije koraka pada se u autoritarizam, u personalizam. Jedini nezamjenjivi u Crkvi je Duh sveti i jedini Gospodin je Isus Krist“, objasnio je papa Franjo.

Koliko lidera postaju kao paunovi, kazao je Papa i dodao kako je to vražje djelo, a vrag u čovjeka ulazi kroz lisnicu, to su za njega ulazna vrata. Kada se to dogodi zajednica pati, a dobro je ograničeno.

To što je Franjo kazao kako i u Crkvi treba biti ograničeno trajanje neke dužnosti, kako se na nekom položaju ne može biti do konca života, neki su novinari procijenili kao potvrdu da će jednom napustiti Petrovu stolicu kao što je učinio i Benedikt XVI.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Reuters/Pixsell

>>Papa Franjo: S tobom smo, voljeni grčki narode, molimo za sve vas

>>Papa predlaže jedan Uskrs za sve kršćane, ali ne i zajednički Božić

Ključne riječi

Komentara 32

HO
homofob
14:29 04.07.2015.

Ovaj covjek je jako pobrkan! Najprije se mjesa u politiku (globalno zatopljenje") koja je daleko og vjere. Onda izmislja razloge da u vjeru mjesa poganske pojmove i lazna bozanstv: "majka Zemlja". Na kraju bi kao Milance sve zabrljao pa kadada unese kaos u vjeru prekig "mandata"! Igrajmo se Pape pa kada postane tesko skinuti samar i natovariti ga nekome drugom! Uloga monarha nije zabava nego __ d u z n o s t _! Najbolje primjere imamo u britanskoj obitelji: Kraljica i princ Philip to nose kao duznost a Carli i Deva to nikada nece biti jer nisu dostojni i predani narodu i instituciji. Oni bi se igrali monarha kao "Francek" papinstva!

Avatar bambus
bambus
00:36 05.07.2015.

..daj budimo ozbiljni...haha...pa ko opće sluša kaj ovaj recitira...kaj ima još "takvih"..?...haha...čuj doživotno..?...

TH
thekurcula
11:36 04.07.2015.

I ovom izjavom papa Franjo (inače jedan od najsimpatičnijih papa u poslednjim deceniama) jasno pokazuje koliko je katolička crkva zastranila i udaljila se od izvornih hrišćanskih principa. Sveti oče, vama je sigurno poznato da su vladari na zemlji postavljeni da vladaju Božjom voljom i da se mi na svakoj svetoj liturgiji molimo i za naše vladare. Takođe vam je poznato da se Crkva ne meša u vladarske poslove. Pa ako vam je sve to poznato, zašto dajete ovakve političke izjave sa stolice, kako sami tvrdite, sv. Petra, i ponašate se kao nekakva politička opozicija a ne Hristova Crkva?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije