Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
beatificirao papu Pavla VI

Papa Franjo: Odgovoriti hrabro na nove izazove

papa Franjo i Peter Erdo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
19.10.2014.
u 14:49

Završen je tako susret biskupa koji su raspravljali o obiteljskim vrijednostima te turbulentnim vremenima koja nas okružuju...

Velikom papi, Pavlu VI., možemo kazati veliko hvala, izrekao je u snažnoj homiliji Franjo tijekom svečane mise beatifikacije Pavla VI. koja je ujedno bila i misa zahvale za sinoć završenu izvanrednu biskupsku sinodu o obitelji.

Pavao VI. ustanovio je 1965. godine biskupske sinode, jer, kako je rekao "pažljivim prebrojavanjem znakova našeg vremena pokušajmo adaptirati putove i metode rastućih potreba u našim vremenima i izmjenama društva". Franjo je Pavla VI., koga se opisuje kao papu moderniziranja Crkve, nazvao hrabrim kršćaninom i neumornim apostolom. Zahvaljujući Pavlu VI. postoje biskupske sinode koje raspravljaju o sadašnjici, o promjenama u društvu i prilagođuju pastoral. Papa Franjo je najveći dio današnje homilije posvetio upravo završenoj biskupskoj sinodi o obitelji i jasno kazao kako su potrebne promjene. Citirao je Isusa, koji je rekao kako caru treba dati carevo, a Bogu Božje.

Franjo je tu izjavu ocijenio ironičnom, ali istodobno i genijalnom, te pozvao na promišljanje drugog djela izjave, odnosno daj Bogu ono što je Božje. To je stalna novost, koju svakodnevno moramo razotkrivati pobjeđujući strah koji često imamo pred Božjim iznenađenjima, kazao je Franjo. "On se ne boji novosti! Zbog toga nastavlja nas iznenađivati otvarajući nam i vodeći nas nepomirljivim putovima. On nas obnavlja, odnosno stalno nas stvara 'novima'. Kršćanin koji živi Evanđelje je 'Božja novost' u Crkvi i svijetu. Bog ljubi tu 'novost'. 'Dajte Bogu što je Božje' znači otvoriti se Njegovoj volji i Njemu posvetiti naš život i surađivati u Njegovu kraljevsku milosrđa, ljubavi i mira", kazao je Franjo u današnjoj homiliji i naglasio kako u tome je snaga, fenomen koji omogućava uzdizanje i sol koji daje okus svakom ljudskom naporu u djelovanju protiv pesimizma koji prevladava u svijetu.

Pravi kršćanin je hrabar pred bezbrojnim izazovima. Neki biskupi, posebno oni iz bivših zemalja Istočne Europe, te Afrike, nisu glasovali za velike promjene držanja Crkve prema rastavljenim i ponovno oženjenim osobama, kao i prema homoseksualcima. Tri od 62 poglavlja nisu dobila potrebnu dvotrećinsku većinu, već samo natpolovičnu. Papa Franjo je kazao kako se ne treba zatvarati unutar napisanoga, već kako je potrebno prepustiti se Bogu da nas iznenadi. Ne trebamo se zatvarati unutar onoga što znamo, već je potrebno otvoriti se onomu što još trebamo naučiti. Isto tako nije potrebno prepustiti se destruktivnom bonizmu, koji u ime milosrđa zanata rane prije negoli ih izliječi.

"Nemojmo pretvarati kamen u kruh za razbijanje dugačkog posta, teškog i bolnog, ali nemojmo ni kruh pretvoriti u kamen i baciti ga na grješnike, slabije osobe i bolesne", poručio je Franjo sinodalnih osima. Na današnjoj misi beatifikacije Pavla VI. nazočio je i Benedikt XVI. koga je Pavao VI. promaknuo u kardinala. Pavlu VI. priznato je čudo kada je jedna žena 2001. godine u SAD bila u petom mjesecu trudnoće liječnici su je savjetovali da pobaci jer je život djeteta bilo ugroženo, posto joj se razbio mjehur. Majka nije htjela pobaciti, a časna talijanska sestra koja je bila uz nju zagovarala je Pavla VI. Dijete je rođeno carskim rezom u osmom mjesecu trudnoće. Danas je zdravo, a kardinalska komisija je to 2013. priznala kao čudo.

>>Poglavlje o homoseksualcima nije dobilo dvotrećinsku podršku biskupa

>>Sinodalna poruka: Crkva mora prihvatiti sve osobe

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Ada
Ada
18:54 19.10.2014.

Blaženi papa Pavao VI. prvi je papa kojega sam kao djevojčica upoznala iz bakine priče. Tada mi je objasnila što papa znači nama katolicima i nikad to nisam zaboravila. Jako mi je drago da je postao blaženik. Nadam se da je moja baka s njim.

BA
bakulušić
15:00 19.10.2014.

Tresla se brda, rodio se miš. Ovom starom narodnom izrekom možemo označiti medijske aktivnosti povodom biskupske sinode u Vatikanu. U desetak dana "izvaljeno" je bezbroj gluposti da bi se, kao mišljenje Crkve, nametnulo nešto što ni papi Franji ni Crkvi nije ni u primisli. Izgleda, zapravo, da je važno samo to da se nešto stalno nameće, natura, insinuira i ljude, osobito vjernike, dovodi u zabludu. Nije važno šta košta. Važno je unijeti nemir. I, usput oblatiti Crkvu a osobito Crkvu u Hrvata koja, tobože, ne slijedi papu Franju. Pa bi je "djeca komunizma" malo podučavala. Jadna majko jadnih li svatova...

NE
neboiznadzagreba
16:13 19.10.2014.

Caru carevo , Bogu božje ako je car pravedan, a Bog prauzor čovjeka kao njegove slike .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije