Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stigao u keniju

Papa će tijekom posjeta Africi biti u otvorenom papamobilu i bez pancir košulje

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
25.11.2015.
u 23:30

Ne postoje nikakvi elementi za zabrinutost i prema tome program papina putovanja ostaje neizmjenjen. Papa Franjo nosi poruke mira, rekao je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lompardi

Papa Franjo stigao je danas poslije podne u Keniju, na prvu etapu svoga prvog pohoda Africi, gdje će još obići i Ugandu i Srednjoafričku Republiku, gdje će 29. studenoga u Banguiu otvoriti Sveta vrata uoči Svete godine milosrđa koja započinje 8. prosinca. To će biti prvi puta u povijesti Katoličke crkve da će Sveta vrata za neki jubilej biti otvorena u nekoj crkvi prije negoli u Rimu, a time Franjo želi potvrditi univerzalnost Crklve.

Upozorenja obavještajaca

Papin zrakoplov sletio je na zračnu luku „Jomo Kenyatta“ u Nairobiju, glavnom gradu Kenije, gdje ga je dočekao kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta zajedno s civilnim, crkvenim i diplomatskim predstavnicima.

„Ne postoje nikakvi elementi za zabrinutost i prema tome program papina putovanja ostaje neizmjenjen. Papa Franjo nosi poruke mira“, izjavio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lompardi.

Francuska obavještajna služba upozorila je Vatikan na opasnosti od pohoda pape Franje trima afričkim zemljama, ali unatoč upozorenjma papa Franjo će, kao što je novinarima potvrdio Lombardi, biti i u otvorenom papamobilu i bez pancir košulje.

U kratkom susretu s novinarima u zrakoplovu na putu iz Rima u Nairobi, papa Franjo je bio upitan kako se osjeća, je li nervozan zbog mogućih napada terorista tijekom pohoda. „Više me zabrinjavaju komarci“, odgovorio je Franjo.

Franjo je stigao u Afriku kao glasnik mira. U video-poruci stanovništvu Franjo je kazao kako se „cijelim srcem nada“ da će njegov „posjet pridonijeti ublažavanju vaših rana i mirnijoj budućnosti za Srednjoafričku Republiku i sve njezine stanovnike“. To je bila poruka Srednjoafričkoj Republici, državi koja prolazi kroz napetosti i sukobe, pa je Franjin pohod u nju privukao posebnu pažnju, ali i zbog najave da će tu otvoriti Sveta vrata Jubileja milosrđa. Papa je unatoč sigurnosnim opasnostima odlučio ne samo pohoditi tu ratom poharanu državu, nego u njoj i osobno otvoriti Sveta vrata.

Prijeđimo na drugu obalu

„Vaša draga zemlja predugo pati u stanju nasilja i nesigurnosti, s mnogim nevinim žrtvama. Cilj mojega posjeta je prije svega donijeti vam, u Isusovo ime, utjehu i nadu“, poručio je Franjo. Tema njegova pohoda je „prijeđimo na drugu obalu“. To poticaj kršćanskim zajednicama kako bi se izgrađivao pravedniji i solidarniji svijet. „Dolazim među vas kao glasnik mira. Htio bih podržati međureligijski dijalog i potaknuti miran suživot u vašoj zemlji: znam da je to moguće, zato što smo svi braća“ kazao je na kraju video-poruke papa Franjo.

Sutra će se u Najrobiju sastati s predstavnici svih religija, zatim će predvoditi misu u kampusu sveučilišta gdje može stići i milijun osoba. Nakon Najrobija papa Franjo će 27. studenoga biti u Entebbeu, glavnom gradu Ugande, a 29. studenog u Banguiu, glavnom gradu Srednjoafričke Republike.

To je 11. međunarodno putovanje pape Franje i prvi pohod Africi, a istaknute će biti teme mira, međureligijskog dijaloga i svjedočanstva kršćanskih mučenika.

>> Papa Franjo: Više se bojim komaraca od terorista

Komentara 5

ZI
zimerman
00:00 26.11.2015.

Ovaj papa samo stvara probleme svojim zastitarima

SA
samoborka
08:24 26.11.2015.

Ovaj Papa moze bez problema setati i gol. Za njega opasnosti nema jer ga nevjernici i nekatolici vole, a pravi vjernici sigurno nece dici ruku na njega ni ikoga. Tako da..samo neka sece.

KA
kalla1911
23:59 25.11.2015.

otkad je entebbe glavni grad ugande?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije