Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JE LI BLIZU MIR U IRAKU I SIRIJI?

Pad Mosula i Alepa ne znači i kraj ratova

A man rides with his daughter on a bicycle in a rebel-held besieged area of Aleppo, Syria November 23, 2016. REUTERS/Abdalrhman Ismail
Foto: ABDALRHMAN ISMAIL/REUTERS/PIXSELL
1/2
04.12.2016.
u 08:30

Analitičari su uvjereni da će rat u Siriji trajati još nekoliko godina

Unatoč tome što mnogi vjeruju kako će oslobađanje Mosula od terorističke organizacije Islamske države kao i oslobađanje sirijskog grada Alepa, glavnog uporišta Fronte Nusra povezane s Al-Qa’idom i ISIL-om, zaustaviti krvavi rat i u Siriji i u Iraku te slomiti kalifat, to se neće dogoditi bez političkog dogovora između Saudijske Arabije i Irana. Naime, u Iraku će se rat nastaviti s obzirom na to da ISIL još, osim Mosula, drži gradove duž granice sa Sirijom, a ima i jako i veliko uporište u provinciji Anbar. Usto, uništenje terorističke organizacije Islamske države neće zaustaviti sektaške sukobe između sunita i šijita u toj zemlji koji su izbili nakon američke invazije na tu zemlju 2003.godine. Isto tako u Siriji, unatoč tome što će osvajanje Alepa od strane vladinih snaga biti težak udarac za Fronte Nusra i ISIL kao i za umjerenu oporbu, nakon čega će sirijski predsjednik Bashar Al-Assad zasigurno proglasiti svoju pobjedu, rat u toj zemlji će se i dalje nastaviti. Naime, ISIL u Siriji još drži tri provincije Idlib, Raka i Der Al Zor, dok sirijska umjerena oporba kontrolira nekoliko gradova na granici s Turskom te dva gradića Doma i Harasta te istočnu Gutu u predgrađu Damaska.

Analitičari su uvjereni da će rat u Siriji trajati još nekoliko godina s obzirom na to da glavni akteri tih sukoba, s jedne strane Rusija i SAD, unatoč pobjedi Trumpa, još nisu složne oko rješavanja sirijskog problema, dok s druge strane dogovor trebaju postići i regionalne sile kao što su Turska, Saudijska Arabije i Katar, koji financiraju terorističku organizaciju Islamske države, i Iran, koji je stao uz režim.

Nakon oslobađanja Mosula i Alepa, i dolaska Trumpa na vlast, moglo bi doći do privremenog prekida vatre, ali ne i potpunog završetka rata. Naime, ruski predsjednik Putin bi se mogao dogovoriti o zajedničkoj vojnoj akciji protiv ISIL-a sa SAD-om kao i praviti pritisak na zemlje Zaljeva da zaustave financiranje i naoružavanje džihadista u Siriji i Iraku. Nakon toga bi došlo do mirovnog procesa o političkom rješavanju sukoba, koji bi se vodio paralelno s ratom protiv ISIL-a.

U slučaju da iračke snage osvoje Mosul, vladine snage oslobode Alep, a Raku, uporište terorista iz tzv. Islamske države, kurdske i američke snage, mogao bi nestati kalifat i biti slomljena teroristička organizacija. To bi bila pretpostavka za kraj krvavog rata u Siriji i Iraku, iako bi onda diplomacija imala dosta posla.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar lvan12
lvan12
09:19 04.12.2016.

Umjerena oporba kontrolira Harastu i Doumu kraj Damaska? Jaysh al-Islam, salafisti su umjereni???

RO
robertbruckner
08:58 04.12.2016.

Obama, NA-TO ili po nasem na ti to, pobili protjerali vise muslimana nego svi prezidenti amerik skupa do sadto vams e zove "demokratija" a ne domokracija, a kakova je demokratiu americi vidimo po mugacima koji su biralisocijalisticuuniskinu klinton, oja je predstavnica najkrvolocnijih ameickih financijskih zivotinja sa Vol Strita.

DU
Deleted user
10:13 04.12.2016.

Podrška u razbijanju koljaca i njihovih sponzora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije