Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
london

Oženjeni svećenici u Katoličkoj crkvi

anglikanci
16.01.2011.
u 12:23

Trojica bivših anglikanskih biskupa postali su katolički svećenici tijekom obreda kojem su prisustvovale njihove žene

RIM – Žene i djeca katoličkih svećenika u prvom redu klupa u katedrali prisustvuju zaređenju njihovih muževa (i otaca). Rijetko viđena slika. Trojica bivših anglikanskih biskupa preobratili su se na katolicizam, tijekom svečane mise jučer u londonskoj katedrali, zahvaljujući Apostolskoj konsituciji koju je potpisao Benedikt XVI. (4. studenoga 2009.)  kako bi se omogućilo anglikanskim svećenicima, koji se protive zaređenju žena u svećenike u Aglikanskoj zajednici, prelazak pod okrilje Rima.

U katoličkoj katedrali u Westminsteru, koja se nalazi nedaleko anglikanske kategrale i Parlamenta, u Londonu, jučer je održan rijetko viđeni obred. Trojica bivših anglikanskih biskupa, s njihovim ženama i djecom koji su sjedili u prvim klupama, postali su katolički svećenici. Zaredio ih je mons. Vincent Nichols, nadbiskup Westminstera koji je najviši katolički dužnosnik u Engleskoj.  

Trojica, sada, katoličkih svećenika su velečasni Andrew Burnham, velečasni John Broadhurst i velečasni Keith Newton, koji će ujedno biti na čelu posebnog katoličkog ordinarijata za preobraćene anglikanske svećenike. Ordinarijat se zove Naša Gospa od Walsinghama, a njegov zaštitnik je blaženik John Henry Newman, koga je Benedikt XVI. beatificirao tijekom prošlogodišnjeg boravka u Velikoj Britaniji. To je prvi ordinarijat, koji je 15. siječnja 2011. osnovala Kongtregacija za nauk vjere i koji omogućava prelazak anglikanskih svećenika u katoličke.

Oženjeni bivši anglikanski biskupi i svećenici prelaskom u Katoličku crkvu više ne mogu napredovati u crkvenoj karijeri, ne mogu postati biskupima. Tako su i trojica bivših biskupa anglikanske zajednice sada postala samo katoličkim svećenicima.

Newton (58) je oženjen s Gill Donnison od 1973. i imaju troje djece. Katolička crkva od oženjenih bivših anglikanskih svećenika ili biskupa ne traži da se rastanu. Dakle, oženjeni katolički svećenici, pa i za Englesku, predstavljaju izuzetak. Dakako, tek treba vidjeti hoće li taj izuzetak jednom u budućnosti postati i mugućnost za katoličke svećenike da se žene, odnosno hoće li Katolička crkva mijenjati doktrinu o celibatu.

Komentara 38

HU
husar
02:01 19.01.2011.

sinaj, znaci po tebi je ozenjeni grkokatolicki svecenik manje vrijedan od neozenjenog rimolatolickog? zanimljivo odakle si uopce uzimas pravo takvo misljenje donositi ako se drzis katolickih doktrina...

OB
-obrisani-
18:23 17.01.2011.

Čovek i žena stupaju u brak što je jedan (brak) od Svetih tajni. I samo tako čovek ostvaruje punoću. Dakle, malo opreznije sa tim tumačenjem da neba carstva nebeskog bez celibata.

OB
-obrisani-
19:30 16.01.2011.

Ma to je u redu ! Treba im dopistiti da se žene! Niko normalan ne može izaći iz tih frustracija jednostavno niti svi imaju isti afinitet! To je težak teret mada nema opravdanja za pedofiliju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije