Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pogledajte tko vodi

Ovo su države koje imaju nuklearno naoružanje!

nuklearno naoružanje
screenshot/CNN
04.04.2013.
u 17:15

U trenucima kada Sjeverna Koreja zvecka oružjem i prijeti napadom na SAD i Južnu Koreju, dobro je podsjetiti se na države u svijetu koje posjeduju nuklearno naoružanje.

U trenucima kada Sjeverna Koreja zvecka oružjem i prijeti napadom na SAD i Južnu Koreju, dobro je podsjetiti se na države u svijetu koje posjeduju nuklearno naoružanje.

CNN je uz svoju interaktivnu kartu objavio popis država koje imaju najviše nuklearnih bojnih glava, a na čelu tog "pokreta" nalazi se Rusija za koju se procjenjuje da ima 8420 nuklearnih bojnih glava, a izvela je ukupno 715 testova. Posljednji test su izveli 1990., a prvi 1949. godine.

Njihov neprijatelj iz doba "Hladnog rata" SAD nalazi se na drugom mjestu sa 7650 nuklearnih bojnih glava. Uz to stoji i da su SAD obavile 1054 nuklearnih testova, a posljednji je bio 1992. godine. Prvi test su izveli 1945. godine.

Sjeverna Koreja ima "manje od 10"

Treća nuklearna sila je Francuska sa 300 bojnih glava, četvrta Kina sa 240, a peta je Velika Britanija sa 225 bojnih glava. Kao nuklearne sile navode se još Indija, Pakistan i Izrael.

CNN piše kako Sjeverna Koreja ima "manje od 10" nuklearnih bojnih glava te je do sada je izvela 3 testa, a posljednji je bio ove godine. Iako su i Iran stavili na svoj popis, tvrde da oni nemaju ni jednu bojnu glavu te nisu izveli ni jedan potvrđeni nuklearni test.

Iran tvrdi da razvija nuklearni program samo za mirnodopske svrhe, no zbog toga što dovoljno ne surađuju s Agencijom za atomsku energiju, koja bi mogla utvrditi karakter tog programa, Vijeće sigurnosti UN-a i još neke države uvele su im ekonomske sankcije i sankcije povezane s uvozom oružja.

Sve o nemirima između Sjeverne Koreje i SAD-a čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije