Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osumnjičenici za pokolj

Ovo se dosad zna o teroristima koji su napali Pariz!

Abdelhamid Abaaoud
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
28.11.2015.
u 17:47

Sedam napadača skončalo je tijekom samih napada 13. studenoga, a mozak operacije ubijen je u policijskoj akciji 18. studenoga s još dvije osobe.

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve ovog je tjedna rekao da su od uvođenja izvanrednog stanja nakon krvavih napada u Parizu 13. studenoga izvedena 1233 pretresa kuća i stanova i da je protiv 124 osobe podignut optužni prijedlog zbog povezanosti s napadima i terorizmom, ali francuski istražitelji i dva tjedna nakon krvoprolića u kojem je život izgubilo 130 ljudi pokušavaju identificirati odgovorne za napade i njihove pomagače.

Sedam napadača skončalo je tijekom samih napada 13. studenoga, a mozak operacije ubijen je u policijskoj akciji 18. studenoga s još dvije osobe.

Ovo su podaci koji su dosad poznati o napadačima i drugim osumnjičenicima za pariški pokolj.

ABDELHAMID ABAAOUD (28) - mozak operacije. Belgijski državljanin marokanskog podrijetla koji je odrastao u siromašnoj briselskoj četvrti Molenbeeku, ubijen u policijskoj raciji na pariško predgrađe St. Denis 18. studenoga. Abaaoud je bio u Siriji od 2014. i prometnuo se u jednog od prominentnih pripadnika džihadističke organizacije tzv. Islamske države. Sumnjiči ga se za još nekoliko planiranih, ali neuspjelih terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji.

Osobe koje su izvele napade u Parizu 13. studenoga:

OMAR ISMAIL MOSTEFAI (29) - Francuski državljanin iz pariške četvrti Courcouronnes jedan je od ubojica iz koncertne dvorane Bataclan. Policiji je bio poznat kao sitni kriminalac, ali nikad nije bio u zatvoru. Od 2010. je bio pod nadzorom zbog sve snažnijeg radikalizma, a navodno je neko vrijeme proveo i u Siriji.

SAMY AMIMOUR (28) - Rođen u Parizu, taj bivši vozač gradskog autobusa bio je drugi napadač u Bataclanu. Policiji poznat po vezama s teroristima, 2013. je postao tražena osoba po međunarodnom uhidbenom nalogu no tad je, po tvrdnjama njegove obitelji, otišao u Siriju

Treći napadač, koji se raznio u Bataclanu, još nije identificiran.

BRAHIM ABDESLAM (31) - Francuski državljanin koji se raznio u restoranu Comptoir Voltaire. Živio je u Molenbeeku, gdje je svojedobno vodio jedan kafić i navodno prijateljevao s Abaaoudom

SALAH ABDESLAM (26) - Mlađi Brahimov brat koji je odrastao uz njega u Molenbeeku i koji je i dalje u bijegu. Smatra se da je tijekom napada na pariške restorane i kafiće bio uz brata. Istražitelji također vjeruju da su po njega, na njegov poziv, u Pariz iz Bruxellesa u noći napada došla dva poznanika i prevezla ga u glavni grad Belgije.

BILAL HADFI (20) - Francuski državljanin koji je živio u Belgiji raznio se blizu pariškog nogometnog stadiona Stade de France. Po medijskim tvrdnjama, i on je neko vrijeme proveo među džihadistima Daesha u Siriji.

NEIDENTIFICIRANI TERORIST - Uz truplo drugog napadača kod stadiona pronađena je sirijska putovnica na ime 25-godišnjeg Ahmada al-Mohamada, ali se vjeruje da je krivotvorena pa se identitet napadača i dalje istražuje. Smatra se da je osoba koja se koristila putovnicom ušla u Europu kao izbjeglica, u sklopu migrantskog vala.

Treći napadač na stadion, ubijen tijekom napada, također još nije identificiran.

Pomagači u Francuskoj:

HASNA AITBOULAHCEN (26) - Navodno Abaaoudova nećakinja, ubijena u policijskom napadu na ST. Denis 18. studenoga

JAWAD BENDAOUD - Zasad jedina osoba u Francuskoj koja će se suočiti s optužbama za pariške napade. Prije nego što je pritvoren, medijima je izjavio da je on osigurao stan u kojem je Abaadoud ubijen, ustvrdivši kako nije znao da su u pitanju teroristi.

Pomagači u Belgiji:

MOHAMMED AMRI (27) i HAMZA ATTOU (21) - Vjeruje se da su oni došli automobilom po Salaha Abdelslama u Pariz nakon napada i prevezli ga u Bruxelles. Uhićeni su u Belgiji pod optužbom za terorizam, a Attou je policiji, po iskazu njegovog odvjetnika medijima, rekao da Abdeslam sa sobom možda nosi eksploziv i da je bio "jako opasan i bijesan".

ALI O. (31) - Francuski državljanin s prebivalištem u Molenbeeku, uhićen u Belgiji po optužbi za terorizam. Smatra se da je on automobilom prevezao Abdeslama na drugi kraj Bruxellesa nakon što se on 14. studenoga vratio iz Pariza.

LAZEZ A. (39) - Marokanac s prebivalištem u Bruxellesu uhićen je u Belgiji po optužbi za terorizam i povezanost s napadima u Parizu nakon što su u njegovom automobilu pronađena dva pištolja i tragovi krvi.

OSUMNJIČENICI 5 i 6 - Još su dvije osobe u Belgiji uhićene zbog povezanosti s terorizmom i napadima u Parizu, ali njihova imena još nisu objavljena.

MOHAMED ABRINI (30) - Belgija je izdala međunarodni uhidbeni nalog za Abrinijem koji je 11. studenoga snimljen za volanom Renaulta Clia koji je potom korišten u pariškim napadima. Na snimci se vidi Abrini u društvu sa Salahom Abdeslamom na jednoj benzinskoj postaji u sjevernoj Francuskoj.

>>Belgija optužila šestu osobu zbog napada u Parizu

>>Izdana međunarodna tjeralica za novim osumnjičenikom, Mohamedom Abrinijem

Komentara 6

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
17:59 28.11.2015.

Ovakvih je kroz Hrvasku prošlo oko pola milijuna u prošla dva miseca, koji od njih je terorist a koji nije, pitanje je sad?

FU
furest
21:33 28.11.2015.

svi muslimani nisu teroristi ali svi teroristi su muslimani terorizam u europi s e nece rijesiti dok sve dok se ne uvede zakon kao u Izraelu a to je da sva obitelj terorista bombasa se protjeruje u zemlje odakle potjecuotjecu a sva njihova imovina konfiscira to ce pomoci vise nego svo bombadiranje

NE
Nepobjedivi
18:27 28.11.2015.

Uvijek se nađe "korisnih idiota".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije