Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Bošnjaković

Ovisnost o uvozu nafte i plina iz Rusije predstavlja rizik za Europu

Branko Bošnjaković
arhiv HAZ
21.04.2015.
u 10:38

- Ukrajinska je kriza ukazala na ranjivost opskrbe energijom kao posljedicu ovisnosti EU o uvozu nafte i plina - rekao je hrvatski znanstvenik.

"Europa između klimatskih promjena i energetske nesigurnosti: Geopolitički čimbenici", naslov je predavanja međunarodno priznatog hrvatskog znanstvenika prof.dr. Branka Bošnjakovića održanog u Beču u organizaciji Hrvatske akademske zajednice (HAZ), koja djeluje u austrijskom glavnom gradu.

U vrlo zanimljivom i dobro posjećenom predavanju znanstvenik je govorio o povezanosti i izgledima klimatske i energetske politike EU obzirom na etičke i sigurnosne dimenzije.

- Ukrajinska je kriza ukazala na ranjivost opskrbe energijom kao posljedicu ovisnosti EU o uvozu nafte i plina - rekao je hrvatski znanstvenik pojasnivši kako bi temeljne vrijednosti EU mogle doći u pitanje ukoliko se ne bi jamčila i sigurnosna dimenzija. Napomenuo je kako trajna ovisnost Europe o uvozu nafte i plina, posebice iz Rusije, predstavlja gospodarski, politički i okolišni rizik. Ukazao je na značaj obnovljivih izvora energije, koji prema njegovom mišljenju trebaju igrati ključnu ulogu u EU, koja se vidi kao svjetski predvodnik u traženju odgovora na izazove klimatskih promjena. Predstavio je srednjoročne i dugoročne planove EU na tom području, osvrnuvši se i na smanjivanja emisija staklenih plinova i poželjnosti ubrzanog uvođenja nisko-ugljičnog gospodarstva i prateće strukture.

"Hrvatska je previše ovisna o turizmu"

Nezaobilazna tema bila je i istraživanje nafte i plina u Jadranu, koja je posebno zanimala nazočne. Prof. dr. Bošnjaković je konstatirao kako je Hrvatska „previše ovisna o turizmu“, a da bušenje podmorja uključuju brojne rizike. Ukazao je na ogromne potencijale naše zemlje u obnovljivim izvorima energije, posebice sunčane i energije vjetra, izrazivši žaljenje da u Hrvatskoj nisu dovoljno prepoznati.

Predstavljanje i razgovor s znanstvenikom vodila je mr. Anamarija Manestar. Prof. dr. Branko Bošnjaković rođen je 1939. godine u Zagrebu. Gimnaziju je pohađao u Zagrebu i Braunschweigu. Diplomirao je 1964. godine fiziku na njemačkom Sveučilištu Georg-August u Göttingenu, a 1968. godine je doktorirao na području nuklearne fizike na  nizozemskom Sveučilištu u Utrechtu. Član je mnogih svjetskih organizacija i međunarodnih znanstvenih povjerenstava i agencija, između ostalih, i UN-a i IAEA (Međunarodna Agencija za nuklearnu energiju). Od 2001. godine redoviti je profesor na Tehničkom fakultetu riječkog Sveučilišta. Autor je mnogih znanstvenih i stručnih radova i publikacija. Živi u Švicarskoj.

>>Car Putin i njegov kafkijanski televizijski show

>>'Ako SAD naoruža Ukrajinu, Rusija će dati oružje Meksiku'

Komentara 29

TH
thekurcula
11:46 21.04.2015.

Ispada da biti ovisan o Americi nije strašno, nego je to samo ako si ovisan o Rusiji! I inače, u svetu gde vlada kultura ucena (a nisu je Rusi ni izmislili niti su joj oni glavni protagonisti!) bilo kakva ovisnost o bilo kome, i o bilo čemu, predstavlja slabost.

IV
ivanjoksimovic
11:59 21.04.2015.

Ima li alternative i pod kojim uslovima? Amerika? A od kada to oni imaju gasovod do nas? I koliko bi bilo potrebno vremena da ga naprave? I uz to promene i sopstvene zakone. Pa ni za 50 godina americki gas nece stici do nas. A gospodin iznad ispravno rezonuje. Dobro je zavisiti samo od sebe, a to je bar sto se ovog pitanja tice nemoguca misija obzirom da nemamo ni gas ni infrastrukturu.

DO
doktor1
12:35 21.04.2015.

Pod svaku cijenu se nastoji progurati teza od Amera da je loše uzimati energente od Rusije. Nema tu ništa loše samo je Amere strah da se nafta ne počne prodavati u nekoj drugoj valuti jer oni onda ne bi mogli reciklirati dolare, dolar bi strahovito pao (jer ga stalno štampaju bez posljedica i sve dok se nafta plaća u dolarima dotle mogu štampati dalje koliko hoće). Za EU je jedino i ispravno savezništvo s Rusijom jer tada nastaje najveće i najjače tržište na svijetu. To bi Amere bacilo u sjenu i to nastoje riješiti svim silama izazivajući nerede u muslimanskim zemljama koje okružuju Rusiju. Putin je normalan tip koji dobro zna Američke fore i ne može mu nitko prodavati maglu. Najveću grešku radi Merkel i onaj klaun Hollande koji su zaboravili za što se zalagao Helmut Schmidt s francuskim kolegom još 1977.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije