Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dolaze iz Libije

Otvorena istraga: Organizira li Islamska država prijelaz migranata preko Sredozemlja?

migranti Italija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
03.08.2016.
u 18:30

Kriminalne bande iskoristile su kaos u Libiji da bi u stotinama dolara naplatile ilegalna putovanja Sredozemljem svima onima koji su u potrazi za boljim životom u nekoj od europskih zemalja.

Italija istražuje je li Islamska država umiješana u organizaciju prijelaza priljeva desetaka tisuća migranata preko Sredozemlja, izjavio je ministar pravosuđa Andrea Orlando. Migracijska ruta iz Turske prema Grčkoj prekinuta je otkad su EU i Ankara u ožujku potpisale sporazum o zaustavljanju migranata, no stotine ljudi i dalje svakodnevno stižu u Italiju, većinom iz Libije

Kriminalne bande iskoristile su kaos u Libiji da bi u stotinama dolara naplatile ilegalna putovanja Sredozemljem svima onima koji su u potrazi za boljim životom u nekoj od europskih zemalja, a riječ je većinom o stanovništvu subsaharske Afrike.  

"U tijeku je istraga čiji je cilj doznati imaju li džihadisti Islamske države ključnu ulogu u kontroliranju i realizaciji odlaska migranata prema Italiji", izjavio je pred parlamentarnim vijećem talijanski ministar pravosuđa Andrea Orlando. 

Kazao je i da su podaci istrage o ulasku imigranata i aktivnostima europske agencije Europol tajni. Istaknuo je da je pitanje delikatno, a rizik velik, no da postoji sumnja da militanti nastoje utjecati na to kamo u Italiji usmjeriti migrante. 

Militantne grupe su u Europu, među migrantima, prokrijumčarile i svoje članove, rekla je svojedobno njemačka kancelarka Angela Merkel

Iz Libije u Italiju migranti se najčešće šalju gotovo u potpunosti trošnim i opasnim plovilima. Samo ove godine na putu prema Europi utopilo ih se 4027, od čega tri četvrtine u Sredozemlju, izvijestila je u utorak Međunarodna organizacija za migracije, što je povećanje od 35 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci 2015.  Više od 257.000 migranata  i izbjeglica ove je godine ušlo u Europu morskim putem, stoji u priopćenju IOM-a. 

>>Tisuće migranata spašeno u 23 operacije pred obalama Libije

Komentara 14

Avatar superhik74
superhik74
18:44 03.08.2016.

Prvo treba pitati tko je organizirao i dan danas naoruzava i financira ISIL koji uopce nije postojao u sjevernoj Africi prije tzv. "Arapskog proljeca" i NATO rusenja Gaddafija, a tek nakon toga dolazi na red tko (isti oni koji su napravili ISIL) organizacija masovne invazije migranata u Europu. Sasvim sigurno nije moja pokojna baba. Ovo je "operacija Gladio 2.0" a organizatori su isti (Ili kao sto kazu na filmu "Lica i dogadjaji su izmisljeni , svaka slicnost je slucajna") Ha, ha, ha...drugi put pokasavaju istu taktiku zaplasivnja gradjana "opasnoscu" koju su oni stvorili da bi je mogli "rjesavati" uvodjenjem izvanrednog stanja i policijskom drzavom.

Avatar Baroudeur
Baroudeur
22:11 03.08.2016.

Tko bi to mislio...Bio sam uvjeren da tu imigraciju organiziraju Eskimi...

DA
Darko22
19:03 03.08.2016.

Ramo ste se sjetili se to zapitat..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije