Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRIJUMF LJEVICE

Syriza pobjednik izbora u Grčkoj, politika štednje otišla u povijest

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
25.01.2015.
u 20:43

Dosadašnji premijer Antonis Samaras, šef stranke desnog centra Nova demokracija, priznao je poraz

Koalicija radikalnih ljevičara poznatija kao Syriza pobijedila je u nedjelju na izborima u Grčkoj, a njezin predsjednik i vjerojatno budući grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je da su politika štednje i uvjeti međunarodnih kreditora poznatijih pod nazivom Trojka otišli u - povijest. Syriza kreće u formiranje nove vlade, prve izvršne vlasti u nekoj državi članici EU koja se radikalno protivi načinu na koji se Europa nosi s krizom, što Grčku najvjerojatnije vodi u konfrontaciju s njezinim najvećim vjerovnicima, Njemačkom i ostatkom EU.  

- Naša pobjeda je pobjeda svih građana u Europi koji se bore protiv politike štednje - rekao je Tsipras u pobjedničkom govoru.  

Dosadašnji premijer Antonis Samaras, šef stranke desnog centra Nova demokracija, priznao je poraz. Jedino je pitanje hoće li Syriza imati natpolovičnu većinu u grčkom parlamentu ili će morati potražiti koalicijskog partnera. Oko 23 sata bilo je obrađeno 62 posto biračkih listića i privremeni rezultat naslućivao je da Syriza osvaja 149 od 300 zastupničkih mjesta. Neonacistička Zlatna zora treća je po snazi u novom parlamentu, što znači da je doživjela izborni uspjeh unatoč činjenici da je vodstvo stranke u zatvoru.  

Formira li Syriza novu grčku vladu, to će biti prvi put da jednom članicom EU vlada netko tko ne dolazi s političkog centra, nego krajnje ljevice. Syriza okuplja grčke socijaliste, eurokomuniste, marksiste, maoiste i trockiste, a pod vodstvom karizmatičnog vođe Alexisa Tsiprasa želi prekinuti mjere štednje koje je, kao uvjet za dobivanje 240 milijardi eura u kreditima pomoći, uvelo nekoliko prijašnjih grčkih vlada. Tsipras želi natjerati Njemačku i ostatak EU da pristanu na otpis polovice grčkog duga.  

No, predsjednik njemačke središnje banke Jens Weidmann izjavio je u nedjelju kako se nada da "nova vlada u Grčkoj neće dovoditi u pitanje ono što se očekuje i što je već dosad postignuto". Grčkoj i dalje treba pomoć i dobit će tu pomoć samo ako se drži dogovorenih sporazuma, rekao je šef Bundesbanke Weidmann.  

Nova demokracija u kampanji je izravno plašila birače kaosom koji bi mogao nastati nakon dolaska Syrize na vlast. Primjer takvog plašenja je i predizborni TV spot s najcrnjim vijestima iz budućnosti pod Syrizinom vlašću. Spot Nove demokracije sugerirao je da će u veljači Syrizina vlada traži nove pregovore s međunarodnim kreditorima, ali pregovori će doživjeti neuspjeh i "Trisprasov blef ne uspijeva". Spot ide dalje pa zamišlja kako u ožujku financijska tržišta okreću leđa Grčkoj, propada isplata nove tranše pomoći Trojke u visini 7,2 milijarde eura, Grci strahuju od rezanja štednih uloga na svojim privatnim računima, državni proračun je prazan, Grčkoj su blokirani EU fondovi, i događa se bankrot. U svibnju Grci bilježe rekordan broj otkaza turističkih aranžmana, mirovine se ne isplaćuju, banke se zatvaraju, vlada nestašica lijekova u bolnicama i goriva na crpkama, a "Syrizina vlada je u slijepoj ulici", pišu zamišljene novine u predizbornom spotu Nove demokracije. Ta predizborna poruka imala je za cilj pokazati grčkim biračima najcrnji, ali po tvrdnjama Nove demokracije jedan od sasvim mogućih scenarija nakon izbora. Šef Nove demokracije Antonis Samaras u posljednjim govorima u kampanji upozoravao je da će Syriza u slučaju pobjede pretvoriti Grčku u "Sjevernu Koreju na rubu Europe". Sinoć je rekao da se nada da ipak neće tako biti.

>>Grčka: borba ljevičara i konzervativaca za vlast

>>EU nema više kamo, morat će Grcima oprostiti dug?

Komentara 130

Avatar Sidewinder
Sidewinder
11:14 25.01.2015.

Nemam ništa protiv da Grci uvedu blagostanje ali ovaj puta neka to sami plate.

PO
Polikarp
11:45 25.01.2015.

"...Papandreou otvoren za 'saradnju'..." - srbizacijom jezika i u samom naslovu potvrđujete nagađanja da je Večernji u vlasništvu austrijskih Srba, a možda i samog Save Štrpca.

MA
maverick7
21:15 25.01.2015.

Tsipras je u kampanji vrlo vješto i žestoko rogoborio protiv "oligarha". Ostaje za vidjeti da li će imati dovoljno hrabrosti i da nešto napravi ili će kao i većina vlada, u zadnjih nekoliko desetljećima, sve ostati na obećanjima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije