Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez suglasnosti

Srbija bez potpune suglasnosti članica EU za otvaranje pregovaračkih poglavlja

Bruxelles: Aleksandar Vučić nakon otvaranja pristupnih pregovora sa EU
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
1/3
27.06.2016.
u 13:58

Srbiji nedostaje potpuna suglasnost još šest zemalja članica Europske unije za otvaranje pregovaračkog poglavlja 23, ali sporne su Hrvatska zbog ranijeg protivljenja i uvjeta vlastima u Beogradu, te Velika Britanija koja se još nije izjasnila iz tehničkih razloga zbog Brexita, pišu u ponedjeljak beogradski elektronički mediji

Srbiji nedostaje potpuna suglasnost još šest zemalja članica Europske unije za otvaranje pregovaračkog poglavlja 23, ali sporne su Hrvatska zbog ranijeg protivljenja i uvjeta vlastima u Beogradu, te Velika Britanija koja se još nije izjasnila iz tehničkih razloga zbog Brexita, pišu u ponedjeljak beogradski elektronički mediji.

Poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa i vladavine prava, prema ranijim najavama, Srbija bi trebala otvoriti do kraja lipnja, ali uoči novog sastanka Radne skupine za proširenje i zemlje u procesu pristupnih pregovora (COELA), Srbiji nedostaje suglasnost još šest zemalja članica, objavila je Radio-televizija Srbija RTS.

Pozivajući se na diplomatske izvore, agencija Tanjug javlja iz Bruxellesa da bi konsenzus svojim glasom trebala zaokružiti Nizozemska koja završava predsjedanje EU 30. lipnja.

Izvori iz nizozemskog predsjedanja EU navode da su neke od pet preostalih zemalja – Bugarska, Rumunjska, Grčka, Hrvatska i Velika Britanija, najavile dati suglasnost za nacrt pregovaračke pozicije za poglavlje 23, ali su ostale dvije, od kojih jedna, kako prenosi Tanjug, ima ”supstancijalni” problem, a druga problem ”tehničke prirode”.

Radna skupina Vijeća EU za proširenje iz tehničkih razloga povezanih s održavanjem referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU nije dobila suglasnost iz Londona o daljim koracima glede pristupnih pregovora Srbije, a očekuje se i "ovjera" službenog stajališta Zagreba.

– Iako se u diplomatskim krugovima u Bruxellesu očekivalo da bi Deklaracija o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja, koju su potpisali predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i srpski premijer Aleksandar Vučić, trebala pridonijeti bržoj suglasnosti predstavnika službenog Zagreba o otvaranju poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, to se do ovoga trenutka nije dogodilo – navodi Tanjug iz Bruxellesa uoči današnjeg zasjedanja skupine COELA-e.

U krugovima bliskim Europskom vijeću kažu da "trenutno nije jasno kako će se Velika Britanija nadalje ponašati kada je riječ o tehničkim odlukama u procesima vezanima za proširenje EU", prenose beogradski mediji.

Premda i dalje postoje tehnički uvjeti da se, prije isteka nizozemskog predsjedanja, 30. lipnja, održi međuvladina konferencija i Srbija otvori poglavlja 5, 23, 24 – ne bude li se to dogodilo, Slovačka, koja od 1. srpnja od Nizozemske preuzima poziciju predsjedateljice, najavila je ranije da će otvaranje novih poglavlja sa Srbijom "biti jedan od njezinih prioriteta u politici proširenja EU", navodi RTS.

Komentara 28

Avatar Srb_IN
Srb_IN
16:13 27.06.2016.

ahahaha...sto nas bre ne pustate u tu zajebnicu na izdisaju...pa kaj smo vam mi ucinili...pa mi smo bre Srbi, a ne Portugalci...

Avatar Banat
Banat
15:08 27.06.2016.

Ove a najksnije sledece godine EU prestaje da postoji. Cinjenica o kojoj je besmisleno raspravljati. Daj boze da se sve mirno zavrsi, a onda ce se ponovo formirati neka nova unija, ispred koje cemo svi mi ponovo kao magarci cekati u red za prijem. I opet necemo ziveti bolje, sve dok je maloumnih Cetnika i Ustasa.

Avatar Kapetan Magelan
Kapetan Magelan
18:57 27.06.2016.

Smarate više sa tom glupavom EU, da to nije više normalno!!! Udarite već jednom trajnu blokadu pristupa pa da se i onaj minorni deo građana Srbije odvikne od tog nakaradnog podržavanja te kvazitvorevine koja je na aparatima za veštačko održavanje života!!! Svakom blokadom samo raste broj građana koji su za Evroazijski vojno-ekonomski savez!!! Da se ja pitam, a moj glas neka bude jedan od 8 miliona glasova, ja bih odmah prekinuo sve pregovore sa nakaradnom EU!!!.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije