Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teror u BiH

'Otkrijte nam sve teroriste koji bošnjačku djecu vode u pakao'

Sarajevo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
20.11.2015.
u 14:27

Sarajevski imam Muhamed Velić nakon ubojstva dvojice vojnika u Sarajevu pozvao sunarodnjake da hrabro otkrivaju teroriste

Teroristički napad u Rajlovcu kod Sarajeva koji je počinio pripadnik vehabijsko-selefijskog pokreta Enes Omeragić (34) (nakon toga se raznio bombom) i u kojem su ubijeni vojnici Armin Salkić i Nedeljko Radić te je ranjeno troje ljudi, iako je šokirao javnost, za one koji prate situaciju u BiH nije iznenađenje. Naime, vehabijski pokret u BiH počeo je djelovati još za vrijeme agresije na BiH, kada su pristizale humanitarne organizacije i strani borci iz arapsko-islamskih zemalja koji su svi bili povezani s islamskim radikalizmom i terorističkom organizacijom Al-Qa’idom. Sve te godine taj je pokret neometano djelovao i širio se, i to pred očima vlasti BiH i međunarodne zajednice pod čijim je protektoratom BiH. Počinitelj tog terorističkog čina Enes Omeragić rođen je u Francuskoj i neko je vrijeme proveo u zatvoru u Zenici. Bio je povezan s pripadnicima vehabijsko-selefijskog pokreta i sklon narkoticima te otprije poznat policiji.

Portal slavi terorizam

Prema izvještaju sigurnosne agencije SIPA, Omeragić nije bio na ratištu u Siriji, kako se u početku sumnjalo, već je na sirijskom ratištu bio njegov zet koji se u BiH vratio 2013. godine i koji je uhićen u akciji “Damask”.

Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila smatra da je taj teroristički čin bio veliki propust obavještajne službe BiH, koja ima mnogo registriranih pripadnika vehabijsko-selefijskog pokreta te je već prije podigla stupanj sigurnosti na najvišu razinu.

– To je uistinu pitanje koje treba dublje proanalizirati. Po mom mišljenju propust se dogodio iako službe sigurnosti teško mogu u potpunosti spriječiti terorističke napad. Nevjerojatno je da ljudi koji su pod sumnjom da bi mogli izvesti terorističke napade, mogu neometano nabaviti i držati oružje i eksploziv i izvršiti teroristički čin – kazao je Željko Cvrtila koji je uvjeren da će obavještajna služba BiH nakon tog terorističkog čina povećati nadzor nad osobama koje bi mogle biti potencijalni teroristi.

– U BiH imamo ozbiljnu radikalizaciju i ona je u svakom novom koraku vodila prema nasilnom ekstremizmu, a on je završavao terorizmom. Mislim da je ovo događaj koji je prevršio svaku mjeru. Ako smo imalo odgovorni prema državi i njezinim građanima, moramo poduzeti mjere koje će spriječiti radikalizaciju, nasilni ekstremizam i terorizam – izjavio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

Ocijenio je da unutar BiH postoje lokalne zajednice u kojima ne funkcioniraju pravna država i njezini zakoni, a to rađa nasilni radikalizam i posljedično terorizam.

Spomenuo je primjer Gornje Maoče gdje islamisti postavljaju svoje straže ili odbijaju slati djecu u školu. Kazao je kako je predlagao da se u takvim sredinama silom uspostavi pravni poredak.

Kazao je da radikalni ekstremisti nemaju mjere jer žele uspostavu države isključivo po svojoj mjeri.

Javnost u BiH zaprepastio je tekst objavljen na portalu Vijesti ummeta, vehabijskom glasilu koji slavi napad i zahvaljuje Alahu.

“Upozoravali smo vas da će Europom teći krv, a posebno Bosnom i da je ono što dolazi gore i gorče. I eto ga, desilo se. Ubijena su dva vojnika, od kojih je jedan Srbin, pravi nevjernik, a drugi Bošnjak, murted (otpadnik od vjere)”, piše na portalu Vijesti Ummeta koji je pozvao “omladinu islama” u BiH da krenu Alahovim putem i ubijaju muslimanske otpadnike i nevjernike, aludirajući na kršćane i židove.

Uhićeni Bošnjaci u SAD

Predsjedništvo BiH zatražilo je od svih pravosudnih i policijskih agencija u toj zemlji provedbu brze i učinkovite istrage kako bi se otkrili motivi ubojstva dvojice vojnika i rasvijetlile sve okolnosti tog zločina. Oglasio se i načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, general-pukovnik Anto Jeleč izjavivši da su “pucnji u odoru, pucnji u državu”.

Sarajevski imam efendija Muhamed Velić je na Facebooku nakon ubojstva dvojice vojnika u Rajlovcu između ostalog napisao:

„Isto kao što trebate, zbog dobra u društvu, cinkariti dilere, koji drogu dijele i prodaju, tako trebate cinkariti i sve one koji vam nude lažne instant karte i prečice za Džennet (raj). To su oni za koje ne postoje nikakve svetinje. Koji ruše bogomolje, spaljuju žive ljude/zarobljenike i ubijaju nedužne ljude i djecu. Koji ruše mir i selam. To su pakleni psi. Ti duhovni dileri su opasniji od bilo kojih drugih dilera. Cinkarite ih, javno, svima nama, glasno i hrabro, i otkrijte svakoga tko se upeca na njihovu poganu udicu, da ga pokušamo spasiti“, napisao je sarajevski imam Velić.

U međuvremenu, američke vlasti optužile su najmanje 66 muškaraca i žena za terorizam povezan s ISIL-om na tlu Amerike, među kojima je i šest osoba iz BiH.

>> Pucao u kladionici i po autobusu u Sarajevu, ubio dva vojnika pa počinio samoubojstvo!

Ključne riječi

Komentara 18

DU
Deleted user
14:41 20.11.2015.

Bilo bi uistinu žalosno da islamsku zajednicu na ovim prostorima, koja se održava već više od 500 godina i koja se stopila kulturno s nama, uništi nekolicina ekstremnih luđaka, koji nisu nikakvi božji borci već najobičnije kukavice i koje ni Bog ni Allah ni Jahve nikada ne bi primio u svoje naručje da umru ne znam na koji način. Nadam se da će riječi imama Velića doprijeti do srca i duša svih dobrih ljudi, a i onih kojima su se umovi pomutili u mržnji i bijesu...

FO
ForeignLegion1987
15:53 20.11.2015.

prvi na listi je licno,,,, izetbegovi,,,on stiti bolesne vehabije i pomaze isilu,,,vrbuju mlade i naivne ljude ispiru im mozak i odvode u smrt a za to sve,,,izetbegovic ,,,prima dobre sume novca od islamskih zemalja,,,dajte se probudite bosanci inace cete stradati od ruku svojih blizih...

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
14:38 20.11.2015.

ovaj imam je dobro rekao...instant karta za denet raj...hm tesko im odoljeti sedamdeset djevica...a od kad su se rodili vjerovatno jos nisu ni hebali ili ako jesu to je neka brkata...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije