Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Globalno zagrijavanje

Otapanje ledenjaka u švicarskim Alpama otkriva posmrtne ostatke davnih žrtava

Morteratsch
Foto: Thinkstock
10.08.2016.
u 07:54

Takvi slučajevi u Švicarskoj više nisu sasvim rijetki zbog otapanja i klizanja ledenjaka uslijed klimatskih promjena.

Otapanje ledenjaka u švicarskim Alpama zbog globalnog zagrijavanja otkriva posmrtne ostatke onih koji su u visokim planinama nastradali prije više desetljeća, a zadnji je takav slučaj pronalazak njemačkog skijaša koji je nestao skijajući 30. kolovoza 1963., kad je imao 36 godina.

Dijelove njegova tijela koje je dugo prekrivao snijeg i led pronašli su planinari na glečeru Morteratsch u kantonu Graubuenden, a identitet umrlog potvrđen je i DNK analizom, objavila je kantonalna policija.

Smanjivanje ledenjaka Morteratsch koji klizi sve niže redovno otkriva ostatke ljudskih tijela, žrtava planina. 

Samo u području Bernina, najvišeg dijela istočnih Alpa u Švicarskoj čiji vrhovi prelaze 4000 metara nadmorske visine, još uvijek se traži četrdesetak planinara i skijaša koji su tamo nestali proteklih desetljeća.

Onim planinarima koji otkriju ostatke umrlih policija preporuča da ih označe i zabilježe koordinate, ali da ništa ne diraju prije dolaska za to osposobljenih stručnjaka.

Takvi slučajevi u Švicarskoj više nisu sasvim rijetki zbog otapanja i klizanja ledenjaka uslijed klimatskih promjena.

Tako su prošlog ljeta na padinama Matterhorna nađeni ostaci dvaju japanskih penjača na taj vrh koji su nestali 1970. a godinu prije toga i tijelo češkog alpinista koji se na Matterhorn penjao 1974.  

>> Austrijski glečer poslužio kao simulacija Marsa

Ključne riječi

Komentara 4

MJ
maks.j790
08:42 10.08.2016.

Znači. Globalno zatopljenje je bilo i 1960. Kako to dobro plačeni stručnjaci koji mlate praznu slamu objašnjavaju???

Avatar nekakav
nekakav
09:14 10.08.2016.

i onda se alpe otope, nema više ledenjaka, i nema više tolko vode u dunavu i dravi... eh, ta budućnost, kako je maglovita. ovi nesretnici su otkriveni zato jer se led otopio, a stradali su u kojekakvim nesrećama, snježnim lavinama, ili su pali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije