Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE IZ SVIJETA

Oštre osude napada u Londonu: 'Terorizam je zlo kojem se treba oduprijeti kolektivno'

london, policija, napad
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
22.03.2017.
u 22:07

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova je na kanalu Rusija 24 izrazila sućut bližnjima žrtava.

Slijede glavne reakcije na atentat izveden ispred britanskog parlamenta u kojem su četiri osobe ubijene, uključujući policajca i napadača i najmanje 20 osoba ranjeno, prema podacima policije.

Američki predsjednik Donald Trump je telefonski razgovarao s premijerkom Theresom May, rekao je glasnogovornik američkog predsjednika Sean Spicer. "Osuđujemo napad u Westminsteru, koji Velika Britanija smatra terorističkim i pozdravljamo brzi odgovor britanske policije", te zajamčio Londonu  punu podršku Washingtona.

Američki državni tajnik Rex Tellerson je u ime Sjedinjenih Država izrazio sućut obiteljima žrtava.

Francuski predsjednik Francois Hollande je u ime Francuske izrazio solidarnost i podršku britanskom narodu i premijerki Theresi May. Dodao je da se terorizam tiče sviju, te da "treba organizirati europsku razinu suprotstavljanja terorističkoj prijetnji".

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila podršku britanskim prijateljima i svim stanovnicima Londona". Iako još nije jasna pozadina napada, izrazila je solidarnost Njemačke i njemačkih građana Britancima u borbi protiv svakog oblika terorizma, stoji u priopćenju.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova je na kanalu Rusija 24 izrazila sućut bližnjima žrtava. Naglasila je da je terorizam zlo kojem se treba oduprijeti kolektivno.

Španjolski premijer Mariano Rajoy je na društvenoj mreži Twitter napisao da je "Španjolska uz britanski narod, te da osuđuje napad u Westminsteru".

Nizozemski premijer Mark Rutte je istaknuo da je šokiran groznim vijestima iz Londona, te da pozorno prate situaciju.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je rekao da je potresen što se na obljetnicu napada u Bruxellesu dogodilo nešto slično u Londonu i protiv Londona.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je izrazio sućut obiteljima žrtava napada u Westminsteru i naglasio da Europa odlučno stoji uz Veliku Britaniju u borbi protiv terorizma.

Šef talijanske vlade Paolo Gentiloni je istaknuo bliskost Italije s britanskim narodom i vladom nakon napada u središtu Londona i njegove demokratske institucije, te izrazio sućut talijanske vlade obiteljima žrtava.

Austrijski predsjednik Alexander Van Der Bellen je osudio napad blizu britanskog parlamenta i izrazio sućut obiteljima žrtava.

Turski premijer Binali Yildrim je u razgovoru za tv-Kanal17 rekao da je terorizam svjetska katastrofa protiv koje se moraju boriti sve zemlje. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je na Twitteru objavio da Turska i turski narod, koji su puno puta pretrpjeli slične napade, dijele bol Velike Britanije i njezinog naroda.

Finska premijerka Juha Sipila je na Twitteru oštro osudila strašan napad blizu londonskog parlamenta.

Danski premijer Lars Lokke Rasmussen je na Twitteru napisao da je užasnut snimkama iz Londona.

Norveška premijerka Erna Solberg se na Twitteru zgrozila napadom u središte britanske demokracije.

>> Terorizam u Londonu. Među poginulima policajac i napadač

>> VIDEO Ovo je trenutak kada je policija upucala napadača

Komentara 6

FU
funkipuppi
22:36 22.03.2017.

Sad je kasno, o tome ste trebali razmisljati prije nego sto se poceli baviti terorizmom.

QQ
qqriqrac
22:54 22.03.2017.

Nemojte nas zamarati s terorizmom, ubojstvima i sl. Nas urbane likove to ne interesira. Mi imamo svoj svijet. Haha.

JO
jokono
22:57 22.03.2017.

To zlo od EU logora treba sto prije ugasiti i zatvoriti granice. I ne samo zatvoriti nego hermeticki blindirati. Njih je krcata Europa, a sada stizu oni najbjesniji u ovom valu, osisali su brade eto ih u Europu. Ergodan istoo prijeti danas, da niti jedan Europljanin nece mirno hodati po svijetu, ako mu se ne dozvole mitinzi po tudjim zemljama. Ovaj propagira diktaturu u zemlji i smrtnu kaznu i zeli to siriti po tudjim zemljama. To je takva kultura, oni nisu ni svjesni sebe, to je njima sve normalno u njihovim zemljama. Sto dalje od nas, hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije