Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRUD SE CIJENI?

Ostali 'bez keša': Dug od 265 milijuna eura Kuba pokušava otplatiti rumom

Rum
Foto: Shutterstock
16.12.2016.
u 17:47

Kada bi Kuba na ovaj način otplatila svoj dug Češkoj, još iz doba kada su obje zemlje bile dio komunističkog bloka

U namjeri da otplati skoro 265 milijuna eura vrijedan dug, Kuba je smislila poprilično originalno rješenje, a na češkom ministru financija odluka je o prihvaćanju ovog čudnovatog rješenja.

Kada bi Kuba na ovaj način otplatila svoj dug Češkoj, još iz doba kada su obje zemlje bile dio komunističkog bloka, Češka bi imala zalihe kubanskog ruma dostatne da potraju više od stoljeća!

Kako prenosi britanski Metro, Češka svake godine uveze više od 2 milijuna eura vrijednog ruma s Kube, no s alkoholnim rješenjem nisi najsretniji, dodavši kako bi se bar dio duga trebao otplatiti dobrim starim novcem.

Ovo nije jedini pokušaj otplate duga proizvodima umjesto ustaljenim financijskim transakcijama. Tako je Sjeverna Koreja svoj deset-milijunski dug pokušala podmiriti proizvodima od ginsenga.

>> 'Ne bojimo se da će Amerikanci sad sve pokupovati, život će biti isti kao i dosad'

>> Što čeka Kubu nakon Fidela Castra?

Ključne riječi

Komentara 4

TH
than
01:20 17.12.2016.

Ne radi se sigurno od 265 milijuna, jer u ono vrijeme to su bili ogromni novci, a Ceska je bila Cehoslovacka tada. Onda ispada da su i Slovacima duzni. Mislim da se tu radi o krivoj cifri. Niti je ta drzava imala tolike novce tada, niti ih je Kuba trebala...

AA
Aartur
20:25 16.12.2016.

Tzv. kliring-ekonomija, na principu ja tebi-ti meni, karakterstična za sve zaostale socijalističke države koje se žele riješiti svojih nekvalitetne robe, proizvedene u neefikasnim i neprofitabilnim državnim pogonima. Da taj rum nešto vrijedi, prodali bi ga na tržištu kao i svaki drugi rum, te podmirili svoja dugovanja tvrdom valutom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije