Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popravni ispit

Orbanove majstorije pred Parlamentom EU

Hungarian Prime Minister Viktor Orban reacts before he addresses Parliament in Budapest, Hungary, November 16, 2015. REUTERS/Bernadett Szabo
Foto: Reuters/PIXSELL
01.12.2015.
u 15:00

Vladavina prava, sloboda medija, položaj ustavnog suda u Mađarskoj opet će biti tema Europskog parlamenta, kao i tretman izbjeglica

Britanski laburist i zastupnik u Parlamentu EU Claude Moraes inicirao je raspravu o vladavini prava i stanju demokracije u Mađarskoj koju će Europski parlament provesti u srijedu, a glasat će se kasnije u prosincu.

Moraes je prije tri tjedna podsjetio da je Parlament još 10. lipnja donio rezoluciju o stanju u Mađarskoj i obvezao Europsku komisiju da prati stanje u toj zemlji i izvijesti parlament prije rujna. Mađarska će tako opet biti tema rasprave u parlamentu zbog brojnih poteza koji su ocijenjeni kao udar na neovisnost pravosuđa, na ustavni sud, na slobodu medija. No, zacijelo će biti riječi i o novim mađarskim potezima vezanim za postupak prema izbjeglicama.

Moraes podsjeća i da treba ocijeniti krši li Mađarska svojim potezima Ugovor o Europskoj uniji, članak 2., te treba li aktivirati mjere, koje mogu biti preventivne, ako je riječ o jasnom riziku od ozbiljne povrede, te sankcije ako zemlja čini ozbiljne povrede. U srijedu navečer tako ćemo čuti je li Komisija išta učinila po zahtjevu Parlamenta. "Je li Komisija provela postupak temeljitog praćenja Mađarske koji je tražio Parlament? Ako nije, može li objasniti zašto nije pokrenula postupak?", rekao je britanski parlamentarac.

U međuvremenu, mađarski je premijer Viktor Orban u posjetu Iranu, što je prvi posjet mađarskog premijera nakon 27 godina. 

>>Viktor Orban: Mađarska ozbiljno pristupa ratu protiv terora

>>Orban: EU treba obnoviti svoje temeljne sporazume

Komentara 7

TV
tv5378
15:25 01.12.2015.

Sto je s vladavinom prava u Velikoj Britaniji?Kako oni tretiraju Irce ili Welshane?Demokracija ali ne u nasem dvoristu.Mogu oni Orbanu staviti soli na rep.

LP
ljerka.p2911
15:30 01.12.2015.

Briga orbana za mišljenje engleskog ljevičara, a dok ima 80 %podrške svoga naroda koji ga je btw demokratski i izabrao. Naši mediji uključivo vl preko neovisni bi nešto ušićarili za svoje lijeve partijske patrone, ali EU i sama malo maloo suspendira i krši vlastite sporazume like Šengen il dablinski baš o izbjeglicama, stoga lijeva medijska falango nemate se čemu nadati

Avatar Abcd....
Abcd....
16:30 01.12.2015.

Orban ce slatko nasmijati liberalnim i etnomazohisticnim degenericima. Jest da je Madjarska uskracena sa milijunima lijecnika, arhitekata, nuklearnih fizicara i zubara sa Bliskog Istoka i Afrike, sto se moze, zivot ide dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije