Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukobi i zvižduci u Budimpešti

Orban branio svoju protuimigrantsku politiku pa usporedio pad Željezne zavjese i zatvaranje granice prema Hrvatskoj

Mađarska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
23.10.2016.
u 21:57

"S vremena na vrijeme Mađarska je uvučena u debate o budućnosti Europe. Postojalo je doba kada smo dozvolili otvaranje granica kako bi omogućili Nijemcima da se sretnu s drugim Nijemcima, danas, 2016. moramo zatvoriti granice", naglasio je Orban.

Zvižduci upućeni premijeru Viktoru Orbanu i sukobi obilježili su  svečano obilježavanje 60. obljetnice pobune u Mađarskoj protiv komunističkih vlasti, javlja agencija France presse.

Više stotina oporbenih prosvjednika pratilo je službenu svečanost organiziranu ispred parlamenta u Budimpešti tijekom koje je Orban branio svoju protuimigrantsku politiku pred oko 15.000 pobornika, prema procjeni AFP-a.

"S vremena na vrijeme Mađarska je uvučena u debate o budućnosti Europe", rekao je mađarski čelnik . "Postojalo je doba kada smo dozvolili otvaranje granica kako bi omogućili Nijemcima da se sretnu s drugim Nijemcima, danas, 2016. moramo zatvoriti granice", naglasio je Orban u aluziji na pad Željezne zavjese 1989. i na prošlogodišnje mađarsko podizanje bodljikave ograde na granicama sa Srbijom i Hrvatskom kako bi spriječili ulazak migranata.

Tijekom svečanosti nije bilo uhićenja ni ozbiljno ozlijeđenih u sukobima pobornika i protivnika premijera Orbana. Na svečanosti je obilježena 60. obljetnica početka pobune Mađarske protiv komunističkog režima 23. listopada 1956. Sovjetske snage su pobunu ugušile u krvi, a 4. studenoga ju je tenkovim okončala Crvena armija.

U represiji je poginulo 2000 osoba i pokrenut je egzil 200.000 Mađara. Više od 300 osoba  je pogubljeno.

>>Orban: Mađarska je na strani "europske slobode"

Komentara 9

Avatar Piktor-
Piktor-
22:19 23.10.2016.

Madjarsku revoluciju iz '56,. za nacionalnu slobodu i demokraciju pobunom nazivati mogu samo novinarski diletanti koji prepisuju iz novina bjelosvjetskih hohstaplera.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
22:32 23.10.2016.

Orban na braniku Europe. A naši poglavice plešu po nalogu Bruxellesa koji otvoreno surađuje s vehabijskim okupatorima.

XA
xaron
09:40 24.10.2016.

Orban Car. Sramota da mi nemamo nikoga ni blizu njemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije