Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat protiv ISIL-a

Optužuju Rusiju da baca bijeli fosfor na sirijske gradove: Civili umiru u mukama

fosfor
Foto: Screenshot YouTube
1/3
01.12.2015.
u 10:45

To je kemijsko oružje zabranjeno prema Ženevskoj konvenciji jer je izuzetno otrovno i doslovno može spaliti kožu i kosti ako dođe u doticaj s čovjekom

Brojna izvješća tvrde kako Rusija baca smrtonosni bijeli fosfor na civile na sjeverozapadu Sirije dok se intenzivno bori protiv Islamske države.

To je kemijsko oružje zabranjeno prema Ženevskoj konvenciji jer je izuzetno otrovno i doslovno može spaliti kožu i kosti ako dođe u doticaj s čovjekom.

No, na društvenim mrežama pojavile su se fotografije koje prikazuju nebo puno bijelog fosfora, a koje pada na grad Raqqu, uporište ISIL-a, piše Daily Mail.

Aktivisti tvrde kako bijeli fosfor pogađa brojne civile te da Rusija u Siriji čini ratni zločin. Organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde kako su Rusi dosad ubili više civila nego što su to učinili pripadnici Islamske države.

Iako autentičnost fotografija nije potvrđena, lokalni novinari izvijestili su kako se Raqqu napada iz zraka bijelim fosforom.

Još 13. studenoga brojni su svjedoci rekli kako su deseci civila teško ozlijeđeni nakon napada smrtonosnim kemijskim oružjem te da umiru u strašnim mukama.

– Znali smo da se radi o fosforu jer je čitavo nebo obasjalo, a kada je palo na tlo sve se zapalilo – rekao je Ahmed, aktivist iz Idliba, grada pod kontrolom opozicije.

>> Je li Putin jedini svjestan što se u Siriji zapravo događa

Komentara 29

DU
Deleted user
11:05 01.12.2015.

Da, da ovakva propaganda više ne pali, udri Putine po teroristima svih boja bili oni umjereni, oporbeni, islamska država, to zlo može riješit tek učinkovita deratizacija.Namnožili se oni tamo ko štakorčine.

JO
jorgen
11:07 01.12.2015.

"...na društvenim mrežama pojavile su se fotografije" , "...aktivisti tvrde" .... dajte se više okanite instalirane propagande za koju znamo otkuda dolazi. Kao novinarima prvi zadatak bi vam trebao biti provjeriti informaciju, inače vam svatko može podmetnuti bilo koju sliku i tvrditi da je snimljena u nekim okolnostima.

HO
hotboy
11:15 01.12.2015.

izgleda da im je ranije stigla nova godina pa im rusi bacaju vatromet...samo nek udaraju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije