Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin

Optužnica protiv zapovjednika logora Armije BiH za Hrvate i Srbe u Konjicu

bosanska policija
Foto: Zoran Grizelj/Pixsell
11.01.2016.
u 18:59

Edhem Žilić, koji je bio zapovjednik logora Musala u Konjicu na sjeveru Hercegovine, tijekom rata je osobno činio, zapovijedao i omogućio nečovječno postupanje prema zatočenim civilima srpske i hrvatske nacionalnosti

Državno odvjetništvo BiH podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv Edhema Žilića, nekadašnjeg zapovjednika logora bošnjačke Armije u Konjicu, u kojemu su na iznimno težak i ponižavajući način činjeni ratni zločini nad zatočenim Hrvatima i Srbima.

Kako je priopćeno iz državnog odvjetništva BiH, Žilić, koji je bio zapovjednik logora Musala u Konjicu na sjeveru Hercegovine, tijekom rata je osobno činio, zapovijedao i omogućio nečovječno postupanje prema zatočenim civilima srpske i hrvatske nacionalnosti. Pojašnjava se da je od svibnja do kraja listopada 1993. godine u više navrata u prostorijama objekta "Musala" i uredu koji je koristio kao upravitelj logora omogućio njemu podređenim stražarima nečovječno ponašanje prema zatvorenicima.

Optužnica ga tereti i da je omogućavao neovlaštenim osobama ulazak u zatvor da bi tukli zatvorenike te je i sam činio nečovječna djela. Iz Državnog odvjetništva BiH navode da je Žilić u više navrata tukao raznim predmetima i zlostavljao zatvorenike koji su bili odvođeni na prinudni rad, ako bi kod njih pronašao komad kruha ili druge hrane.

U optužnici se navodi da je Žilić osobno nanosio teške tjelesne ozljede žrtvama, koje su im ostavile trajne posljedice i tjelesna oštećenja. Zatvorenicima su ozljede nanošene i raznim predmetima, a i seksualno su zlostavljani, prisiljavani na međusobna seksualna općenja, uključujući mučenja užarenim predmetima po genitalijama. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi se u priopćenju Državnog odvjetništva BiH.

Komentara 16

AA
aabbcc
20:38 11.01.2016.

...pa kako bi drukcije postao zapovjednik u ratu, poubijas, namlatis, pokrades narod i eto te proguraju za zapovjednika..

BK
B Kosa
21:40 11.01.2016.

Bosnjak Musliman koji je radio samnom, uvjek je govorio , svi su imali logore samo nisu muslimani apsolutno imali nikakvi logora

XA
xaron
22:08 11.01.2016.

Nakon 22 godine optuznica, cekali da se strasti smire. Prije 20 godina su optuzeni Hrvati iz Bosne te hitno osudjeno na 46 godina ? Definitivno je to bio politicki proces u podrsku jihadistima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije