Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ilegalni referendum

Opsežna diplomatska operacija: Zapad izolira Dodika, ušao je u teški politički ofsajd

Milorad Dodik
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
26.09.2016.
u 10:00

Za početak, planirano je potpuno ignoriranje lokalnog referenduma, kao protupravne i zabranjene aktivnosti, kao signal da je Dodik, iako najviši entitetski dužnosnik, prestao biti sugovornik i faktor bilo kakve važnosti

Vodeće države zapadnog svijeta započele su opsežnu operaciju apsolutne političke izolacije predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Milorada Dodika. Glavna namjera jest da se izvrši dodatni pritisak te ojača opozicija u Republici Srpskoj te proeuropske snage u cijeloj državi, kako navodi Dnevni Avaz.

Dodik u političkom ofsajdu

Budući da je političar odbio odustati od ilegalnog referenduma, unatoč odbijanju Srbije i Rusije, Dodik se sada nalazi u teškom političkom ofsajdu.

Za početak, planirano je potpuno ignoriranje lokalnog referenduma, kao protupravne i zabranjene aktivnosti, kao signal da je Dodik, iako najviši entitetski dužnosnik, prestao biti sugovornik i faktor bilo kakve važnosti.

– Dodik je odbacio vrlo jasna upozorenja i signale koji su mu sugerirali kako da se izvuče iz situacije u koju se upleo. Privremena zabrana Ustavnog suda BiH koja je donesena bila mu je posljednja šansa i očekivali smo da će barem tu odluku ispoštovati i odgoditi referendum, čime bi se otvorio prostor da se Državnim zakonom o praznicima izađe iz ćorsokaka. Ovako je možda dobio neki izborni poen, ali je dugoročno izgubio mnogo – navodi diplomatski izvor medija.

Svjetski dužnosnici nisu se očitovali u vezi s nastalom situaciju. Novinari iz BiH već danima pokušavaju dobiti odgovore iz svjetskih prijestolnica. Od Washingtona do Berlina, Pariza i Londona. Mišljenje međunarodne zajednice sadržano je jedino u priopćenju ambasadora delegiranih u BiH. 

– Europska unija je jasno mogla, a neki će reći i trebala, zbog ove nestabilnosti odgoditi prihvaćanje aplikacije za članstvo. Jer, zaboga, radi se o vrlo ozbiljnom udaru na vladavinu prava jednog entiteta. Ali, nije, jer su shvatili da bi time samo naštetili progresivnim snagama u državi.

Godinama su tako mogli iz RS-a blokirati europski put izazivajući različite krize. Sada se situacija promijenila i BiH je dobila zeleno svjetlo, a Dodik crveno – kazao je sugovornik.

>> Granić: Situacija je opasna, najvažnije je odmah mobilizirati SAD

Komentara 36

ZZ
zztopigor
10:36 26.09.2016.

pocetak kraja

NE
Neonacionalist
11:42 26.09.2016.

Ma Srbi su glavni , ako meni ne vjerujete pitajte Severinu ili Avu Karabatić pa će te vidjeti što će vam one reći.

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
11:28 26.09.2016.

mala ilustracija, zašto je ovaj referendum opasan i ne bi smio biti prihvatljiv nikome (pa ni normalnim srbima)... datum je više nego indikativan i što on ustvari simbolizira, ako znamo tko ga je i zašto proglasio (karadžić)... slično bi bilo da se raspiše referendum o proslavi dana Herceg-Bosne 10. travnja... razumijete problem?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije