Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogreb Shimona Peresa

Oproštaj od velikana kojega je Obama usporedio s Mandelom

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
30.09.2016.
u 20:07

U Hrvatskoj delegaciji (među 70-ak svjetskih delegacija) bili su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i oskarovac Branko Lustig

Pred pet tisuća gostiju i osam tisuća policajaca i vojnika na nacionalnom groblju na brdu Herzl u Jeruzalemu pokopan je bivši izraelski predsjednik i premijer, nobelovac Shimon Peres (93). Među predstavnicima 70-ak država na posljednjem ispraćaju Peresa i najvećem pogrebu nekoga izraelskog čelnika bila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, uz koju je u hrvatskom izaslanstvu bio i oskarovac i preživjeli iz holokausta Branko Lustig.

Osim predsjednika SAD-a Baracka Obame, pogrebu su nazočili i francuski i njemački predsjednici François Hollande i Joachim Gauck, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i brojni drugi šefovi država i vlada te ministri vanjskih poslova kao i bivši američki predsjednik Bill Clinton. Ono što je najviše izazvalo pozornost jest rukovanje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa.

– Sretan sam što vas vidim, toliko je vremena prošlo – obratio se Abbas izraelskom premijeru te zatim pozdravio njegovu suprugu Saru.

Abbasov dolazak u Jeruzalem rijedak je događaj jer on u taj grad nije kročio od 2010. U mirovnom procesu dviju strana koji je blokiran od travnja 2014., Jeruzalem je sporno pitanje jer ga Palestinci žele učiniti glavnim gradom svoje buduće države, a Izrael ga smatra svojom povijesnom prijestolnicom.

Osim Mahmuda Abbasa ni jedan državnik iz arapskog svijeta nije u petak stigao na pogreb u Jeruzalem, a Egipat, jedna od dviju arapskih zemalja koja je sklopila mirovni sporazum s Izraelom, poslala je svog ministra vanjskih poslova. Peres je sam isplanirao svoj pogreb. Želio je da mu oproštajne govore drži troje njegove djece, izraelski čelnici te jedan strani državnik i jedna izraelska osoba iz kulturnog života.

Tako je, između molitvi i židovskih pogrebnih obreda, govor održao američki predsjednik Obama i bivši predsjednik Clinton, koji nije mogao zaustaviti suze, te izraelski planetarno poznati pisac Amos Oz. Dok je američki predsjednik Barack Obama kazao da je Peres velikan 20. stoljeća, spomenuvši Nelsona Mandelu i britansku kraljicu Elizabetu II., Bill Clinton je pozvao da se u njegovu čast svi prisjete pjesme “Imagine”, legendarne skladbe Johna Lennona.

>> Kolinda Grabar-Kitarović: Izrael će njegovati Peresovu ostavštinu sada kada ga više nema

Komentara 7

Avatar navijač
navijač
10:13 01.10.2016.

Dobro da je i naša delegacija išla na pogreb, jer bolje je sebi stvarati saveznike nego neprijatelje . Kad se samo sjetim onog pokvarenog Josipovića koji im se u Knesetu uvlačio govoreći o nekakvoj ustaškoj zmiji, vidimo kolika je razlika u predstavljanju Hrvatske u svijetu između Kolinde i njega.

MM
maximilijanalexandar.max
05:15 01.10.2016.

Zašto se oplakuju krivi ljudi?

MX
Mister X
08:25 01.10.2016.

Nije li to ipak velika Obmana Huseina u usporedbi sa Mandelom ... ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije