Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Uspjeli smo!'

Oni koji su uspjeli doći do Njemačke slave, a svi izbjegavaju Francusku – evo zašto

Izbjeglice u Njemačkoj
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/8
21.09.2015.
u 18:35

Svaka izbjeglica pristigla u Austriju dobila je narukvicu koja na sebi sadrži broj i koja im treba za, onima koji ne žele ostati, ukrcaj na autobus za Njemačku

Sanjaju o boljem životu u Njemačkoj, Švedskoj ili Nizozemskoj, no jednu zemlju nikako ne spominju – Francusku. Zašto izbjeglice izbjegavaju drugu europsku najveću ekonomiju koja je nekada glasila kao obećana zemlja za tražitelje azila?

– Francuska nije dobra za moju budućnost i nema reputaciju države koja lako izdaje boravišnu dozvolu – rekao je 24-godišnji Edward iz Bagdada dok u Stockholmu čeka brod za Finsku, piše AFP. O Francuskoj se proširio glas da odlazak tamo znači mjesece bez krova nad glavom, borbu s birokracijom i službenicima koji ne govore engleski. Ne pomaže ni statistika od 3,5 milijuna nezaposlenih.

– Francuska je lijepa za posjet, ali ne i za posao – rekao je 26-godišnji Sirijac Abdul-rahman.

Prije dva tjedna francuski predsjednik François Hollande ponudio je pomoć Njemačkoj prihvaćanjem 1.000 izbjeglica. Pariz je tada u München poslao tim migrantskih službenika kako bi uvjerili izbjeglice da zatraže azil u Francuskoj. No, organiziranim autobusnim prijevozom u Francusku je stiglo manje od 600 osoba, a trenutačno ih se više niti ne očekuje, kažu iz francuskog migrantskog ureda.

– Obećali su nam 3 stvari: papire, da nam se može pridružiti obitelj i 10-godišnju boravišnu dozvolu – ispričao je 38-godišnji Sabah, profesor engleskog iz sirijskog Damaska. Iz francuskog ureda za migrante kažu da će izbjeglice dobiti boravišnu dozvolu unutar 15 dana, dok inače taj proces traje devet mjeseci.

Tisuće izbjeglica došle do puta prema njemačkoj granici: 'Uspjeli smo!'

Inače, tisuće izbjeglica uspjelo je tijekom ponedjeljka doći do puta do njemačke granice. Većina od oko 20.000 ljudi koja je tijekom vikenda ušla u Austriju, očekuje se, pokušat će ući u Njemačku.

– Uspjeli smo! – rekao je 28-godišnji Ghaith iz Sirije sa smiješkom na licu nakon što je prošao mađarsko-austrijsku granicu. Ghaith je iz Damaska krenuo prije više od dva tjedna.

U Austriji je organiziran prihvatni centar u Grazu, a kako javlja RTL Danas, svaka izbjeglica dobila je narukvicu koja na sebi sadrži broj i koja im treba za, onima koji ne žele ostati u Austriji, ukrcaj na autobus za Njemačku.

Samo u ovoj godini Njemačka očekuje milijun zahtjeva za azil, piše The Washington Post.

>> Turska policija zaustavila stotine koji žele u Grčku: 'Dosta mi je, nemam ni novca ni posla'

>> Ostojić: Otvorit ćemo granicu sa Srbijom tek kad prestanu usmjerivati izbjeglice samo u Hrvatsku

Komentara 86

ZI
zimerman
18:57 21.09.2015.

Francuska je vec islamizIrana I vise nije interesantna i sa samim tim nije dobra ni za kog .Sad je red na njemacku

TE
teodor
18:51 21.09.2015.

sto bi bilo da arape ne bombardiraju "demokratske" drzava slobodarskke sa slobodom kretanja ?...sto bi bilo kada ne bi izrael ubijao dijecu u bolnicama i skolama UN institucijama u palestini..sto bi bilo da izraelu ucinimo ono sto cinimo aganistanu, iraku,, egiptu, siriji,libiji itd...?!

WA
wannabenovinari
18:58 21.09.2015.

Da da da, gospodin profesor iz Sirije pa onda gospodin liječnik, isto iz Sirije. Zatim njegova žena, koja je učiteljica. Tu su i gospodin doktor, koji govori pet jezika te nogometni trener, čija su žena i djeca ostali u Damasku. Aha, a kako to da nitko ne pita ništa one crne Pakistance, Sudance i Afganistance, one koji se penju u vlakove kroz prozor i bacaju pakete vode na prugu? One kojih je 90% i koji se hvale da imaju pune džepove eura? Novinarska "etika", jel da?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije