Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza se nastavlja

Mađarska će izbjeglice autobusima prevoziti do austrijske granice

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
04.09.2015.
u 23:24

Gumeni brod prenatrpan sa 50 izbjeglica navodno se ispuhao nedugo nakon što je napustio Libiju, a spasioci su zasad iz mora izvukli jedno tijelo

Mađarska je odlučila poslati autobuse koji će prevesti migrante do austrijske granice nakon što ih je više od tisuću u petak tamo krenulo pješke.

Policija je javila da je jedan Pakistanac preminuo u Mađarskoj nakon što se srušio na tračnice kada je skupina od oko 350 migranata pobjegla s kolodvora, gdje su vlasti držale 800 migranata, prenosi Channel NewsAsia.

U Mađarskoj se nastavlja agonija izbjeglica koji su se jučer ukrcali u vlak prema Austriji, no nedugo nakon polaska s kolodvora u Budimpešti zaustavljeni su u centru za registraciju u Bicskeu. Velik broj izbjeglica koji se trenutačno nalazi u Mađarskoj odbijaju se registrirati kako bi mogli nastaviti putovanje do Njemačke i tamo tražiti azil. Regulative Europske unije propisuju kako migranti azil moraju tražiti u zemlji u koju su prvo stigli.

Stotine migranata koji su zapeli na željezničkom kolodvoru u Budimpešti krenule su pak pješke na put, rekavši da tako namjeravaju doći do Austrije, prenosi BBC. Velike skupine hodale su prometnim cestama, jedna skupina mahala je zastavom Europske unije na izlasku iz glavnog grada Mađarske, a jedan migrant držao je fotografiju njemačke kancelarke Angele Merkel.

Mađarski parlament danas je uveo nove antimigracijske zakone. Između ostalog, propisana je trogodišnja zatvorska kazna za ljude koji prijeđu novosagrađenu ogradu na granici sa Srbijom, a uspostavljene su i granične tranzitne zone u kojima će biti zadržani tražitelji azila dok čekaju da im se zahtjev ispita.

Bomba u ruci

U Grčkoj je došlo do sukoba između policije i migranata. Oko 200 migranata pokušalo se ukrcati na brod na otoku Lezbosu, a na televiziji se moglo vidjeti kako neki migranti bacaju kamenje na policiju, prenosi Reuters. HRT je objavio da je policija upotrijebila suzavac i šok-bombe.

– Oko 200 migranata koji nisu bili registrirani pokušali su ući na trajekt u luci te su ih policajci i obalna straža pogurali natrag – rekao je glasnogovornik obalne straže Nikos Lagkadianos.

Gradonačelnik Mytilinija, glavnog grada Lezbosa, u petak je pozvao Atenu da proglasi izvanredno stanje na otoku.

– Već četiri mjeseca govorim da držim bombu u ruci, a fitilj polako gori – rekao je Spyros Galinos za državnu televiziju.

Pobjegli iz kampa

– Prije dva dana poslao sam pismo tražeći izvanredno stanje. Danas od premijera tražim hitne mjere pomoći, situacija je izmakla kontroli – dodao je.

Oko 300 tražitelja azila pobjeglo je iz kampa za prihvat izbjeglica u mađarskom Roszkeu, nedaleko od granice sa Srbijom, javlja RT pozivajući se na Reuters. Istodobno stižu vijesti kako je još jedan brod koji prevozio izbjeglice potonuo u blizini libijske obale.

Gumeni brod navodno se, prenatrpan sa 50 izbjeglica ispuhao nedugo nakon što je napustio Libiju, a spasioci su zasad iz mora izvukli jedno tijelo.

>> 'Izbjeglička kriza potpuno je očekivana'

Komentara 83

ST
stomugromova
14:41 04.09.2015.

Posebna priča su EU institucije,Tko je jučer gledao konfeneciju za novinstvo ,kad je govorio Orban u društvu Martina Shultza.Orban je bio briljantan i održao je predavanje zabezeknutom Shultzu o nesposobnim premijerima EU država i same EU.Vidi se da masončina Shultztz nije navikao da netko govori tako otvoreno o problemima i da kritizira,pa je samo u čudu vrtio glavom i nije zno što bi,ali se vidjelo da je zatečen.Bravo Orban,rekao si prodanim korumpiranim i odnarođenim papcima što im slijedi .

VE
vedriti
13:35 04.09.2015.

Muslimani se jos bune, pomazes im a oni se bune. Kada jedan Krscanin udje u Islamsku drzavu, provedura tisucu i nesmijes niti pisnuti. U suprotnom odmah si neprijatelj i u zatvor do daljnega neprijatelj drzave

DA
Djeca_Arbata
13:23 04.09.2015.

Mi smo se devedesetih svi, žene, djeca, starci, branitelji, dijaspora, svatko na svoj način borili za našu Domovinu, Republiku Hrvatsku...ako ovi koji sada dolaze da nam je oduzmu neka znaju da im je nedamo...ni pedlja...ništa...Hrvatska je samo naša i samo naša...a oni koji drugačije misle neka se sjete pjesme Čavoglave...stići će vas Božja kazna....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije