Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2. tjedan ofenzive

Slamanje Islamske države: Rekordni broj zračnih napada na Mosul

Irak, Mosul, borba, vojnici
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
25.10.2016.
u 08:37

Na terenu se više desetaka tisuća mobiliziranih muškaraca slijeva s različitih fronti prema uporištu IS-a, gdje je njihov šef Abu Bakr al-Bagdadi proglasio uvođenje "kalifata" u lipnju 2014.

Američki dužnosnici smatraju da se ofenziva za preuzimanje Mosula od Islamske države odvija dobro, ali upozoravaju da će se otpor džihadista pojačati kako se iračke snage budu približavale gradu.

"Dosad su svi ciljevi postignuti", izjavio je na Twitteru Brett McGurk, izaslanik američkog predsjednika Baracka Obame u međunarodnoj koaliciji protiv džihadista koja intervenira kao podrška iračkim snagama.

Dok je opsežna i složena operacija pokrenuta za preuzimanje Mosula ušla u drugi tjedan, ministri obrane međunarodne koalicije okupljaju se u Parizu u utorak kako bi analizirali ofenzivu i razmotrili različite scenarije za vrijeme i nakon preuzimanja grada.

Trinaest ministara koalicije koja broji šezdesetak zemalja, među kojima je američki ministar obrane Ashton Carter, očekuje se u Parizu na tim razgovorima, uoči sastanka ministara obrane NATO-a u srijedu u Bruxellesu.

"Ne znamo kako će IS reagirati. Postoje različite mogućnosti, od pokušaja bijega prema novim uporištima do borbe na smrt u Mosulu kako bi se nanio maksimalan gubitak Iračanima i kurdskim pešmergama", izjavio je izvor iz okruženja francuskog ministra Jean-Yvesa Le Driana.

Na terenu više desetaka tisuća mobiliziranih muškaraca slijeva se s različitih fronti prema uporištu IS-a, gdje je njihov šef Abu Bakr al-Bagdadi proglasio uvođenje "kalifata" u lipnju 2014.

Kao podršku tim snagama, međunarodna koalicija od pokretanja operacije na Mosul izvela je "više zračnih udara nego tijekom bilo kojeg tjedna od početka rata protiv IS-a" 2014., izjavio je McGurk.

>> Tursko topništvo bez dopuštenja iračkih vlasti granatira Mosul: 'Ubili smo 17 boraca Islamske države'

Komentara 34

DU
Deleted user
08:49 25.10.2016.

Što nema zabrinutosti amera i UN-a za civile u Mosulu zbog prekomjernog bombardiranja grada kao u Siriji?

Avatar toxic alien
toxic alien
08:58 25.10.2016.

Kad Ameri i njihovi saveznici bombardiraju, oni dva dana unaprijed obavijeste civilno stanovnistvo i dostave koordinate mjesta gdje ce bombe pasti... Poslije bombardiranja, narodu se servira caj i druga osvjezavajuca pica, keksici i voce..., prebroje se mrtvi i osakaceni... i onda medijska paljba po Putinu i Assadu...

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
09:31 25.10.2016.

Svaka cast saveznicima i USA ..Bombardiraju Mosul a nisu ubili niti jednog civila.To su bombe-koje traze samo isilovce..a ne kao Rusi-svaka bomba pogadja samo djecu i civile...Moram ici povracati od ovih medija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije