Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA OPASNOST

Od 'crne mambe' dosad umrlo 28 ljudi, otkrivena i u Sloveniji

12.07.2011,Zoljani - Spaljivanje velike kolicine droge u tvornici Nasicecement pod nadzor predsjednice i clanova Povjerenstva za unistenje opojnih droga,Dubravko Klaric Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/Pixsell
06.09.2016.
u 10:11

Na listi nedopuštenih psihoaktivnih supstancija dominira 30 sintetičkih kanabinoida koji oponašaju učinke kanabisa

– Prijedlog novog Zakona o suzbijanju zloporabe droge predviđa izmjenu po kojoj će tvar koja imitira učinak određene druge tvari ubuduće podlijegati istom zakonskom učinku. Takav prijedlog spreman je za novi saziv Sabora – otkriva nam stručnjak za droge Dubravko Klarić, savjetnik u Uredu za suzbijanje zloporabe droga.

Važno je što brže reagirati

Naime, kriminalne grupe koje proizvode drogu vrlo lako i brzo promijene kemijski sastav tvari pa droga više ne odgovara onoj koja je podložna zakonskom progonu. Osoba koja ju uzima nikad nije sigurna što uzima i kakve mogu biti posljedice, a kriminalci s tako izmijenjenom “recepturom” izmiču zakonu. Međutim, to će u Hrvatskoj uskoro biti znatno otežano.

Prošli je tjedan nova psihoaktivna tvar MDMB-CHMICA, koja se na ulici naziva i “crna mamba”, stavljena na listu sustava za rano upozoravanje na nove psihoaktivne tvari, što omogućuje zakonske korake protiv osoba kod kojih bude pronađena. Europska komisija, naime, predložila je da se podvrgne mjerama kontrole u cijeloj Europskoj uniji.

Broj, vrste i dostupnost opasnih novih droga u Europi sve su veći, a države članice same se ne mogu boriti s tim problemom pa EK nastoji zajedničkim naporom što efikasnije suzbijati prijetnju novih psihoaktivnih supstancija u Europi. U tom su smislu pojednostavnili i ubrzali postupke prikupljanja podataka i procjene rizika novih psihoaktivnih tvari.

Prema izvješću o procjeni rizika Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama, akutna toksičnost tvari MDMB-CHMICA može ozbiljno naštetiti zdravlju ljudi. Osam država članica dosad je prijavilo ukupno 28 smrtnih slučajeva i 25 slučajeva akutnog trovanja povezanih s tom tvari, a u više se izvješća navodi i mogućnost da njeno uzimanje uzrokuje nasilno i agresivno ponašanje.

– Posljednjih je nekoliko godina u taj sustav uvedeno više od 570 novih supstanciji u Europi. Kad su na spomenutoj listi, dakle u režimu kontrole, onda se u svim zemljama može zakonski goniti njihova zloporaba – objašnjava Dubravko Klarić.

Stručnjaci objašnjavaju da zapravo nije riječ o novoj, već o trenutačno aktualnoj drogi i zato je važno zakonski što brže reagirati. U Hrvatskoj do sada nije bilo zapljena “crne mambe”, ali to ujedno ne znači i da je nema. Pogotovo ne zato što je, prema pisanju slovenska 24sata, nedavno otkrivena u Sloveniji, na područjima Maribora, Celja i Novog Mesta. Tvar se prodaje kao biljna mješavina ili pasta crne boje.

Na listi nedopuštenih supstancija dominira 30 sintetičkih kanabinoida koji oponašaju učinke kanabisa, a posebno se izdvajaju dvije sintetičke droge koje sadrže sintetičke stimulanse (4-MA i 5-IT) s halucinogenim djelovanjem. Njih se povezuje s više od 40 smrtnih slučajeva u EU.

Kuhinjske kombinacije

I “crna mamba” sintetička je droga, a one mogu biti puno opasnije od poznatih komercijalnih droga. Istovremeno su, nažalost, sintetičke droge mladima lako dostupne jer je njihova proizvodnja jednostavna – žargonski ih zato i nazivaju “analogne”, “dizajnerske” ili “kuhinjske”. Broj različitih kombinacija psihoaktivnih tvari na crnom tržištu može ići neslućeno daleko i prije vještačenja potpuna su nepoznanica (i kvalitativno i kvantitativno) po svom sastavu i učinku koji mogu imati na zdravlje pa i život.

>> Kobni noćni provod: Maneken umro, sumnja se na predoziranje drogom

Komentara 37

FT
feel_the_coruption
10:58 06.09.2016.

Političari, koji god dođete na vlast, dozvolite građanima sadnju do 3 stabiljke kanabisa u vlastitim domovima. Ako je sade doma, i ako je puše doma - nikom ne rade zlo. Ovim kemičarima je dovoljno promijeniti jedan-dva kemijska spoja, i imaju novu štetnu drogu na tržištu. Svaki dan ljudi umiru zbog alkohola, čitajte crnu kroniku, nesreće, sukobi, pucnjave - sve zbog alkohola...A marihuana zabranjena...

Avatar navijač
navijač
10:31 06.09.2016.

Beznađe i nezaposlenost i vode ka crnoj ili bilo kakvoj "Mambi" , znači opet je kriv organizirani kriminal ( čitaj aktualna politika i političari).

LO
lojtra1
13:11 06.09.2016.

Ja to sve ništ ne razumijem. U čemu je problem da se ne mogu (legalno) postrijeljati svi dileri? Oni prodaju SIGURNU smrt i red je da ju sami dobiju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije