Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjeglička drama

Očajni migranti sašili si usta

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
24.11.2015.
u 00:05

Izbjeglice blokirali prugu na granici Grčke i Makedonije i traže prolaz prema zapadnoj Europi. Povratak u domovinu za njih nije opcija

Na makedonsko-grčkoj granici situacija je dramatična. Više od tisuću migranata već je nekoliko dana na ničijoj zemlji u improviziranim kampovima između Makedonije i Grčke nakon što im policija nije dopustila da nastave put prema zapadnim zemljama.

Riječ je o osobama koje ne dolaze iz ratom zahvaćenih Sirije, Afganistana ili Iraka. Makedonija je odlučila da u zemlju neće puštati ekonomske migrante, nakon što su to odlučile i Srbija, Hrvatska i Slovenija. Zbog takve odluke makedonskih vlasti, migranti, među njima i žena i djeca, osim što štrajkaju glađu, odbijaju hranu i vodu, odlučili su se i na očajničke poteze te usta zašivaju koncem. Jedan se Iranac čak pokušao objesiti, ali ga je u tome spriječila policija.

Oni odbijaju bilo kakvu pomoć, medicinsku i psihološku, i ne žele se vratiti nazad u Grčku, odakle i dalje ne prestaju dolaziti autobusi s migrantima. Ovih dana očekuje se oko 10 tisuća novih ekonomskih migranata iz Irana, Pakistana, Maroka, Sudana, Konga, Alžira, Bangladeša i drugih sjevernoafričkih zemalja koje Turska i Grčka normalno propuštaju. Poznato je da gotovo svi ti migranti prvo zrakoplovima dolaze u Tursku, zatim odlaze do Grčke te tim dvjema zemljama donose veliku zaradu. Naime, migranti zbog hladnoće spavaju u hotelima, ali i kupuju hranu i ostale potrepštine. Na ovako drastične poteze odlučili su se kako bi poručili da ne odustaju od toga da dođu do neke od zemalja Europske unije.

Migranti su blokirali željeznički promet na granici Grčke i Makedonije i zahtijevaju prolaz prema zapadnoj Europi jer znaju da za njih nema povratka. Većina njih prodala je sve što je imala kako bi se domogla Zapada, a povratak u domicilne zemlje za njih bi značio i uhićenje i dugogodišnje zatvorske kazne. U nekima od tih zemalja u slučaju povratka prijeti im čak i smrtna kazna zbog „izdaje" domovine.  

>> Gevgelija: Od elementarne nepogode do biznisa s izbjeglicama 

>> Blokada na granici: Iranac zašio usne i sjeo pred kordon makedonske policije

Komentara 36

Avatar Mona-Mo
Mona-Mo
02:02 24.11.2015.

Sada žalimo njih, a uskoro ćemo sami sebe. Zatvoriti granice. Kod nas su ljudi ginuli za slobodu koju uskoro nećemo imati.

PE
petarrr
00:17 24.11.2015.

Mars nazad

XA
xaron
01:39 24.11.2015.

Prodali sve doma, a ako se vrate - ubice ih ? Koje su ovo nebuloze. Sve mladi, jaki i zdravi , spremni za jihad u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije