Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neustrašivi predsjednik

Obama čvrsto zagrlio medicinsku sestru izliječenu od ebole

nina pham
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
24.10.2014.
u 22:57

Barack Obama primio je medicinsku sestru Ninu Pham izliječenu od ebole u Bijeloj kući, a u New Yorku otkrivena je nova osoba oboljela od te smrtonostne bolesti

Širok osmijeh i snažan zagrljaj Baracka Obame dočekali su medicinsku sestru Ninu Pham prilikom posjete Bijeloj kući. Riječ je o medicinskoj radnici koja je izliječena od ebole, a danas je tom prigodom primio i američki predsjednik. Pham se ebolom zarazila brinući o Liberijcu Thomasu Ericu Duncanu, prvoj osobi kojoj je ebola dijagnosticirana na tlu SAD-a.

- Sretna sam i blagoslovljena što stojim ovdje danas - rekla je 26-godišnja Pham, koja je otpuštena iz bolnice u Bethesdi, Maryland, gdje se proteklih tjedana liječila od ebole.

Novi slučaj u New Yorku

U bolnici u New Yorku ebola je dijagnosticirana liječniku Craigu Spenceru koji se prije nekoliko dana vratio iz Gvineje gdje je kao član tima Liječnika bez granica liječio oboljele od ebole. On je Gvineju napustio 14. listopada i preko Europe u Sjedinjene Države doputovao 17. listopada. U utorak je počeo osjećati malaksalost, a u četvrtak je dobio visoku temperaturu i proljev. Istoga trena zvao je bolnicu te je odmah stavljen u izolaciju. Gradski dužnosnici kažu da se Spencer prije izbijanja simptoma vozio podzemnom željeznicom i trčao u parku. No uvjeravaju da Njujorčani ne moraju strahovati zato što se ebolom jako teško zaraziti.

U karanteni su i liječnikova djevojka i dvojica njegovih prijatelja te još jedna osoba s kojom je bio u kontaktu u periodu u kojem je bio potencijalno zarazan.I u Maliju se pojavio prvi slučaj ebole. Riječ je o dvogodišnjoj djevojčici koja je u Mali doputovala iz Gvineje. Nadzire se više desetaka ljudi koji su bili u kontaktu s oboljelom djevojčicom. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da će do kraja 2015. za distribuciju biti spremno oko milijun doza cjepiva protiv ebole. Prve količine biti će raspoložive već u prosincu ove godine, a pola milijun adoza do sredine 2015.

>> Ebola stigla u New York i u Mali. Zaraženi djevojčica (2) i liječnik

Komentara 2

FR
Freedooom
09:41 25.10.2014.

Cist dokaz da je ebola izmisljena! Kao i svinjska gripa, tada su prognozirali da ce da umre dvije trecine europljana. Prfitirala farma industrija i stvaranje panike kod ljudi, stvara strah i prouzrokuje druge bolesti i .... Neki politicari i javne osobe su pozivali na cijepljenje sto je jako otrovno i ima posljedice. U kakvom svijetu mi zivimo, ovaj glumac dobio nobelovu nagradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije