Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Obamino pametno oružje u Kongresu

President Barack Obama shoots clay targets on the range at Camp David, Md., Saturday, Aug. 4, 2012. (Official White House Photo by Pete Souza)  This official White House photograph is being made available only for publication by news organizations and/or
03.05.2016.
u 21:15

Tehnologijom se sprečava cijeli niz pogibeljnih situacija. Pištolje ne mogu koristiti djeca, a ukradeno oružje je beskorisno

Bijela kuća napokon je objavila što planira poduzeti vezano uz nove mjere za kontrolu oružja koje je predsjednik Obama najavio u siječnju ove godine. Administracija će do kraja svog mandata pokušati donijeti zakon kojim će se na područje SAD-a uvesti “pametno naoružanje”.

Riječ je o oružju koje radi samo u rukama svoga vlasnika, a ako ga itko drugi drži, potpuno je neupotrebljivo. Ovo se ostvaruje ugradnjom sigurnosnih sustava u samo oružje, a može se temeljiti na RFID čipovima, narukvicama ili prstenima koji se nalaze na vlasnikovoj ruci, na prepoznavanju otiska prstiju, mehaničkim bravicama...

Radi samo u ruci vlasnika

– Ako smo uspjeli razbiti sigurnosni kod iPhonea kojim je bio zaključan mobitel terorista, sada smo potpuno sigurni da možemo u kratko vrijeme uvesti i tehnologiju pametnog naoružanja u svakodnevni život – ustvrdili su u Bijeloj kući predstavljajući ovu inicijativu.

Korist od uvođenja pametnog naoružanja je višestruka. Prije svega, ovim sustavom sprečava se zloupotreba i slučajno ispaljivanje hica ako se oružja domogne dijete ili tinejdžer. Nadalje, slučajno ispaljivanje tijekom čišćenja postaje gotovo nemoguće. Oružje zaštićeno ovim sustavom nemoguće je u borbi oteti vlasniku i iskoristiti ga protiv njega, a i ukradeno oružje potpuno je neupotrebljivo.

Osim toga, još je jedna velika prednost pametnog oružja. Za svaki metak ispaljen iz ovakvog pištolja ili puške zna se istoga trenutka tko je odgovoran, odnosno tko jedini može povući obarač. Donijelo bi to znatne prednosti i uvelo reda na tržište naoružanja.

Ipak, unatoč svim ovim prednostima veliko je pitanje hoće li ovaj zakonski prijedlog proći pred Kongresom i Senatom jer su Amerikanci, kad je riječ o kontroli oružja i uvođenju bilo kakvih ograničenja, vrlo osjetljivi. Bijela kuća tvrdi da ima podršku NRA, vrlo moćnog udruženja vlasnika oružja, no u samoj udruzi imaju nešto drugačiji stav. Naime, NRA se ne protivi tehnologiji pametnog naoružanja, no ne žele nikakve zakone koji Amerikancima zabranjuju kupnju ili izradu klasičnog oružja.

Upitna pouzdanost

– Prepoznavanje vlasnika koje se temelji na biometričkom sustavu nije pouzdano i traži određeno vrijeme, nekoliko sekundi. To vrijeme u samoobrani može biti pogubno za vlasnika oružja koje je u tome trenutku neupotrebljivo. Uostalom, oružje ne smije ovisiti ni o jednoj tehnologiji koja je složenija od osnovnih zakona fizike. Nikakve baterije, radioveze, enkripcija ili mikroračunala ne mogu biti dio pouzdanog oružja za samoobranu – tvrde u NRA koja ima velik utjecaj među američkim kongresnicima...

Posljednja istraživanja govore da bi već sada četiri od deset Amerikanaca kupila pametno umjesto klasičnog oružja, a da bi se pojačanom kampanjom ovaj postotak mogao povećati. Procjenjuje se da će pametno oružje umjesto klasičnih pušaka ili pištolja kupovati šezdeset posto Amerikanaca, no još uvijek ostaje velik broj posjednika oružja koji će “priznavati” samo mehaničko, klasično vatreno naoružanje kakvo danas posjeduje gotovo svaka kuća u SAD-u.

>>Pogledajte kako je Obama ismijao Trumpa na večeri za novinare koji prate Bijelu kuću

Komentara 15

DM
dr_max
21:52 03.05.2016.

To rješenje nude policiji, ali nije vjerojatno da će proći. Policijsko oružje nema i naosnovniju kočnicu da se ne desi da zakaže, a sad bi uveli tko zna kakav "Obama" osigurač. Ne si dizel sam doma kupi takvu igračku a ozbiljne ljude pusti na miru. Kriminalce to neće spriječiti, njih naoružava cia.

Avatar mason
mason
22:06 03.05.2016.

Njega ce Trump ako pibijedi deportirati u Keniju. Vec se prica da postoji dokaz za njegov lazni rodni list.

Avatar Alfons_x
Alfons_x
12:44 04.05.2016.

Pokušaj kontrole naoružanja je jedan od najpogubnijih udara na ostatke SLOBODE američkih građana. Ustavno pravo na posjedovanje oružja kako za osobnu tako i za zaštitu od VLADE je garancija svakome amerikancu da "njihova" vlada neće raditi protiv njih. Kako jee jaz između bogatih POSJEDNIKA Amerike i građana Amerike sve veći, i kako se prava građana svakodnevno smanjuju, raste strah vladajućih od moguće aktivacije članka ustava, i to je jedini razlog pokušaja kontrole naoružanja GRAĐANA od strane vlade. Kriminalci i ostali polusvijet ionako koriste ilegalno naoružanje, stoga niti jedan zakon o oružju koji je donijet ili koji bi mogao biti donijet ne odnosi se na njih. ZAŠTO je tome tako? Zato što je znatno jednostavnije upotrijebiti bilo kakvu vrstu sile protiv građana koji prosvjeduju a nemaju oružje, nego protiv građana koji su zakonski naoružani do zuba i traže svoja prava - to je više nego jasno. Dragi Amerikanci, ako još vjerujete u slobodu svoje zemlje, čuvajte je i branite, branite prava koja vam oduzima "vaša" vlada -koja je vaša onoliko koliko je to i "naša". Organizirajte se onako kako su to učinili Oath Keepers, ili kako god... Nemojte samo pognute glave, kao mi Hrvati, čekati kao ovce sudbinu koju vam je namijenila "elita"..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije