navigacija Svijet 5
telefonski poziv

Obama s Putinom razgovarao o Siriji i o Ukrajini

Dvojica čelnika su razgovarala o "naporima koje trenutačno ulažu kako bi se potaknula politička tranzicija u Siriji"

Obama s Putinom razgovarao o Siriji i o Ukrajini

Foto: DPA/PIXSELL

Američki predsjednik Barack Obama telefonom je razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom o pronalaženju diplomatskog rješenja u Siriji i o stanju na istoku Ukrajine.

Dvojica čelnika su razgovarala o "naporima koje trenutačno ulažu kako bi se potaknula politička tranzicija u Siriji", rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće. "Sjedinjene Države i Rusija su zainteresirane da se ostvari pomak u svezi s tim pitanjem", dodao je.

Petnaest članova UN-ova Vijeća sigurnosti, među njima i Rusija, prihvatilo je sredinom prosinca rezoluciju u kojoj se postavljaju smjernice za prekid petogodišnjeg građanskog rata u toj zemlji. U tekstu se uz pregovore između oporbe i režima te primirja predviđa formiranje prijelazne vlade u roku od šest mjeseci i izbori za 18 mjeseci.

Obama je u tom telefonskom razgovoru s Putinom još jednom istaknuo potrebu da Rusija "poštuje obveze koje je preuzela u Minsku i da prestane podupirati separatiste koji destabiliziraju Ukrajinu", rekao je Earnest.

Ukrajina i proruski pobunjenici dogovorili su se o još jednom primirju koje stupa na snagu odmah u srijedu. Zadnje primirje koje je na snazi od kraja prosinca omogućilo je znatno slabljenje sukoba na istoku Ukrajine, ali oni još sporadično izbijaju, pri čemu je od početka godine poginulo barem pet ljudi.

>> Sirija treba početi raditi na novom ustavu, prerano nagađati o azilu za Asada

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

16
Registracija
 • superhik74

  14.01.2016 u 02:25h

  Molim ? Zar nije Rusija izolirana ? Kako se usudjuje razgovarati s izoliranim Putinom ?
  13 87% 2
 • aabbcc aabbcc

  14.01.2016 u 09:54h

  Obmana je rekao a Putin mu izgleda nije ništa rekao niti imao vremena da sluša, odgovara na gluposti.
  11 100% 0
 • @ploto@ @ploto@

  14.01.2016 u 08:45h

  Obama je u tom telefonskom razgovoru s Putinom još jednom istaknuo potrebu da Rusija "poštuje obveze koje je preuzela u Minsku i da prestane podupirati separatiste koji destabiliziraju Ukrajinu", rekao je Earnest.----------------- Što je Putin rekao Obami ? O tome niti riječi.
  8 100% 0
 • Branko102 Branko102

  14.01.2016 u 15:57h

  Što će ta jadna marioneta razgovarati sa pravim državnikom kao što je Putin ?
  5 100% 0
 • superhik74

  14.01.2016 u 15:51h

  Kakve veze ima Obama s ugovorom iz Minska? Na njegovu veliku zalost on i njegova drzava nisu bili dio Minskog procesa gdje je potpisan medju-Ukrajinski dogovor izmedju vlasti u Kijevu i separatista u Donbasu, dok su EU i Rusija dvije strane koje nadziru provedbu medju-Ukrajinskog dogovora. U dokumentu se nigdje ne spominje SAD, dok se Rusija i EU spominju samo jedan put. Toliko o cinjenicama.
  5 100% 0
 • Stari slikar Stari slikar

  14.01.2016 u 13:13h

  Jako je podmuklo da se da ovakov izvjeptaj bez tko je gkoga nazvao i da se uvjerimo u istinitost da nam ponude tonski zapis toga razgovora .. Jedino ako je privatnog karaktera onda ne ako je službeni a radi se o našim glavama onda molim .....
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare