Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
telefonski poziv

Obama s Putinom razgovarao o Siriji i o Ukrajini

Obama Putin
Foto: DPA/PIXSELL
13.01.2016.
u 23:51

Dvojica čelnika su razgovarala o "naporima koje trenutačno ulažu kako bi se potaknula politička tranzicija u Siriji"

Američki predsjednik Barack Obama telefonom je razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom o pronalaženju diplomatskog rješenja u Siriji i o stanju na istoku Ukrajine.

Dvojica čelnika su razgovarala o "naporima koje trenutačno ulažu kako bi se potaknula politička tranzicija u Siriji", rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće. "Sjedinjene Države i Rusija su zainteresirane da se ostvari pomak u svezi s tim pitanjem", dodao je.

Petnaest članova UN-ova Vijeća sigurnosti, među njima i Rusija, prihvatilo je sredinom prosinca rezoluciju u kojoj se postavljaju smjernice za prekid petogodišnjeg građanskog rata u toj zemlji. U tekstu se uz pregovore između oporbe i režima te primirja predviđa formiranje prijelazne vlade u roku od šest mjeseci i izbori za 18 mjeseci.

Obama je u tom telefonskom razgovoru s Putinom još jednom istaknuo potrebu da Rusija "poštuje obveze koje je preuzela u Minsku i da prestane podupirati separatiste koji destabiliziraju Ukrajinu", rekao je Earnest.

Ukrajina i proruski pobunjenici dogovorili su se o još jednom primirju koje stupa na snagu odmah u srijedu. Zadnje primirje koje je na snazi od kraja prosinca omogućilo je znatno slabljenje sukoba na istoku Ukrajine, ali oni još sporadično izbijaju, pri čemu je od početka godine poginulo barem pet ljudi.

>> Sirija treba početi raditi na novom ustavu, prerano nagađati o azilu za Asada

Komentara 14

AA
aabbcc
09:54 14.01.2016.

Obmana je rekao a Putin mu izgleda nije ništa rekao niti imao vremena da sluša, odgovara na gluposti.

Avatar superhik74
superhik74
02:25 14.01.2016.

Molim ? Zar nije Rusija izolirana ? Kako se usudjuje razgovarati s izoliranim Putinom ?

PL
@ploto@
08:45 14.01.2016.

Obama je u tom telefonskom razgovoru s Putinom još jednom istaknuo potrebu da Rusija "poštuje obveze koje je preuzela u Minsku i da prestane podupirati separatiste koji destabiliziraju Ukrajinu", rekao je Earnest.----------------- Što je Putin rekao Obami ? O tome niti riječi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije