Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice referenduma

Obama upozorava VB: Ako napustite EU morat ćete čekati trgovinski sporazum!

Barack Obama
Foto: Reuters
1/6
25.06.2016.
u 08:39

Obama je u telefonskom razgovoru uvjerio premijera Camerona da specijalan odnos SAD-a i Velike Britanije, kao i britansko članstvo u NATO savezu ostaju glavni prioriteti američke politike

Američki predsjednik Barack Obama ustraje na upozorenju Britaniji da će morati pričekati na trgovinske sporazume sa Sjedinjenim Državama ako napusti Europsku uniju, objavila je Bijela kuća u petak po američkom vremenu nakon referenduma kojim su se Britanci glasali za Brexit.

"Očito predsjednik ostaje pri onome što je rekao i u tome nema promjena stajališta", rekao je glasnogovornik bijele kuće Eric Schultz novinarima.

Obama, koji se srčano zauzimao za to da Britanija ostane u Europskoj uniji kada je u travnju posjetio tu zemlju, upozorio je tada London da ne računa na to da će brzo potpisati sporazum o trgovini sa Sjedinjenim Državama ako odluči izaći iz bloka EU.

Kako u subotu prenose agencije Obama je o odluci Britanaca da odaberu Brexit, izlazak iz EU, razgovarao u petak s britanskim premijerom Davidom Cameronom i s njemačkom kancelarkom Angelom MerkelCameronu je obećao da će  Washington zadržati "posebne odnose" s Londonom i bliske veze s Bruxellesom, prenosi Reuters. 

"Iako će se odnosi Ujedinjenog Kraljevstva s EU promijeniti, neće se promijeniti poseban odnos koji postoji između naše dvije nacije. To će se održati", rekao je američki predsjednik na sveučilištu Stanford i dodao "EU će ostati jedan od naših neizbježnih partnera". 

Obećao je da će se SAD i Britanija "usredotočiti na to da održe gospodarski rast i financijsku stabilnost". Obama je u telefonskom razgovoru uvjerio premijera Camerona da specijalan odnos SAD-a i Velike Britanije, kao i britansko članstvo u NATO savezu ostaju glavni prioriteti američke politike, navodi se u priopćenju koje je objavila agencija Reuters.

U razgovoru s kancelarkom Merkel Obama je izrazio žaljenje zbog Brexita, ali su oboje kazali da poštuju odluku britanskog naroda. Objava rezultata referenduma u petak potresla je burzu Wall Street i druga brojna financijska tržišta u svijetu s globalnim gubitkom od oko 2 bilijuna američkih dolara toga dana.

Obama je u svojim komentarima u petak pokušao ograničiti posljedice britanske odluke o izlasku iz EU. Smatra se da bi Brexit mogao naštetiti američkom gospodarskom oporavku kao i  pregovorima o Transatlantskom trgovačkom i investicijskom partnerstvu (TTIP) koji se vode između SAD-a i EU, te konačno skrenuti pozornost američkih saveznika od rješavanja pitanja svjetske sigurnosti.

Komentara 27

NA
Nadalinaaa
09:27 25.06.2016.

Koja prijetnja! Ha ha ha E, sad vam nećemo utrapiti TTIP kao članicama EU. Ovo se zove krajnji cinizam svjetskih muljatora.

AN
anticenzura
09:22 25.06.2016.

Cuj cokoladnog, da su mu Britanci poremetili plan kolonizacije Europe. muahah. Bice je Putin obecao Britancima pola Sibira da namagrce Amere. ihihi.

Z7
Zrinski_71
09:34 25.06.2016.

Obama je najvece govno u svjetskoh politici! Osam godina potpune apokalipse USA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije