Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smanjite napetosti

Obama pozvao Tursku i Rusiju da se koncentriraju na zajedničkog neprijatelja - Islamsku državu

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
01.12.2015.
u 12:31

Obama se sastao s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom u Parizu, gdje obojica sudjeluju na međunarodnoj konferenciji o klimi, tjedan dana nakon što su turski zrakoplovi srušili ruski borbeni zrakoplov uzduž sirijske granice

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je svog turskog kolegu po dužnosti da smanji napetosti s Rusijom i pozvao je obje zemlje da se koncentriraju na "zajedničkog neprijatelja" - Islamsku državu, javljaju svjetske novinske agencije.

Obama se sastao s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom u Parizu, gdje obojica sudjeluju na međunarodnoj konferenciji o klimi, tjedan dana nakon što su turski zrakoplovi srušili ruski borbeni zrakoplov uzduž sirijske granice.

"SAD podržava pravo Turske da se brani, da brani svoj zračni prostor i svoj teritorij. Razgovarali smo o tome kako Turska i Rusija mogu zajedno raditi na smanjenju napetosti" kako bi našle diplomatski put za rješavanje tog pitanja, kazao je Obama. On je istaknuo da se sve strane sada moraju koncentrirati na zajedničkog neprijatelja, a to je Islamska država.

"Kao što sam rekao Erdoganu, mi svi imamo zajedničkog neprijatelja, a to je Islamska država, i želim biti siguran da ćemo se koncentrirati na tu prijetnju", naglasio je američki predsjednik.

Turski premijer Ahmet Davutoglu pozvao je ranije u utorak na otvaranje vojnih komunikacijskih kanala između Turske i Rusije kako bi se ubuduće spriječili incidenti poput nedavnog rušenja ruskog borbenog zrakoplova. Erdogan je rekao na sastanku s Obamom da Turska i dalje želi pribjeći diplomatskom jeziku i izbjeći napetosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbio se sastati u ponedjeljak u Parizu, na marginama međunarodne konferencije o klimi, s Erdoganom, koji je tražio taj susret.

Putin, koji je potpisao odluku o uvođenju gospodarskih snakcija Turskoj, izjavio je u ponedjeljak navečer da je Ankara srušila ruski avion jer je željela zaštiti isporuke nafte koju Islamska država šalje u Tursku. Erdogan je odlučno odbacio tu optužbu i ponudio ostavku ako se dokaže da je točna.

>> Je li Putin jedini svjestan što se u Siriji zapravo događa

Komentara 12

Avatar zong
zong
12:55 01.12.2015.

Ajde Obama ne s...i! Da je netko vama srušio zrakoplov odavno bi mu čitava zemlja gorila...

OK
okus
12:45 01.12.2015.

Pravi neprijatelj ??? Nisi li to ti ???

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
13:21 01.12.2015.

Mora nobelovac za mir ,reda radi, na njega nekad i pozvati. Samo me zanima što bi bilo da se radi o američkom bombarderu i pilotu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije