Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD

Obama osigurao sporazum s Iranom

obama
Foto: Reuters/PIXSELL
03.09.2015.
u 22:30

Lobiranjem u Senatu predsjednik je onemogućio odbacivanje sporazuma. Dobio je podršku 34 senatora, što je dovoljno da druga strana ne može prikupiti dvotrećinsku većinu

Američki predsjednik Barack Obama izborio je veliku vanjskopolitičku pobjedu osiguravši dovoljno glasova u Senatu, što će mu omogućiti da propadne predložena rezolucija kojom je grupa republikanskih senatora kanila blokirati provedbu sporazuma koji je postignut s Iranom o nuklearnom programu.

Do jučer ujutro Obama je uspio dobiti podršku 34 senatora, a kako je za izglasavanje takve rezolucije potrebna dvotrećinska većina, odnosno glasovi 67 senatora (od ukupno stotinu), blok koji je želio blokirati sporazum praktički je poražen.

Ključna je bila podrška senatorice iz redova Demokrata Barbare Mikulski.

No predsjedniku i njegovu timu nije bilo lako pridobiti na svoju stranu 34 senatora. Lobiranje je trajalo cijelo ljeto, od trenutka kada je sporazum potpisan.

Pod izuzetno velikm pritiskom bilo je desetak neodlučnih senatora, a bilo je i raznoraznih prijetnji. Nije mirovala ni druga strana. Washington Post piše da su protivnici sporazuma s Iranom potrošili milijune dolara i jako puno vremena na lobiranje kako bi dobili potrebnu dvotrećinsku većinu.

Jedan od glavnih argumenata protivnika sporazuma s Iranom je da on osigurava da ta zemlja u budućnosti ne postane nuklearna sila, što bi najveću štetu i ugrozu moglo nanijeti Izraelu. Stoga je trenutak kada je Mikulski stala na Obaminu stranu ujedno i poraz za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Početkom godine, prilikom posjeta Washingtonu, Netanyahu je otišao toliko daleko da se u svome govoru pred Kongresom suprotstavio Obami i podržao republikance koji su bili protiv sporazuma s Iranom.

No jučer je državni tajnik John Kerry, nakon osigurane pobjede u Senatu, kazao kako je Sjedinjenim Američkim Državama sigurnost Izraela apsolutni prioritet. Naglasio je da bi odbacivanje sporazuma bilo loš signal Teheranu, ali i veliki udarac za ugled SAD-a.

>> Napokon postignut sporazum oko iranskog nuklearnog naoružanja!

>> Sviđa li vam se? Evo što Obama sluša danju, a što noću

Komentara 27

Avatar mason
mason
00:40 04.09.2015.

Husein i Hasan se dogovorili da Iran za 10 godina( kad odu oni koji nadgledaju sporazum) za par tjedana pocne serijski praviti nuklearne bombe.Vidjet cemo kako ce proci sa kongresom.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
00:29 04.09.2015.

Senat ce izglasati protivljenje ugovoru i za to mu ne treba 2/3 glasova. Nakon toga Obama ce uloziti veto i nakon veta senat treba 2/3 vecinu za ponistenje veta sto nece imati. A do ovakvog raspleta proci ce dosta vremenaa i tko zna sto jos moze biti do tada.

Avatar dobry
dobry
23:04 03.09.2015.

Osjećam se frustrirano kada vidim da većina predstavnika u američkom Kongresu podržava politiku i interese lidera Vlade neke druge države (Izraela), a ne politiku njihove ,američke, Vlade...to su za mene sve tkzv.domaći izdajnici i orjunaši...Hrvatski ekvivalent bi bio da Sabor daje potporu Vladi BiH umjesto Vladi RH(mada HDZ-ovci čine upravo to-daju bezuslovnu podršku BH HDZ-u a ignorišu ili su kontra Vladi RH-na štetu Hrvatske). Ogavno u oba slučaja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije