Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema sporazuma

Obama očekivao dogovor o TPP-u i ostao kratkih rukava

Obama
DPA/PIXSELL
02.08.2015.
u 07:45

Neuspjeh u pregovorima mogao bi umanjiti šanse i za drugi veliki trgovinski sporazum između SAD-a i EU – TTIP

SAD i 11 pacifičkih država nisu uspjeli postići dogovor o Transpacifičkom partnerstvu (TPP), iako je Washington očekivao da će krug pregovora koja je okončan u petak na Havajima biti ujedno i posljednji prije potpisivanja tog trgovinskog sporazuma. Pregovarači 12 država otišli su s Havaja bez konačnog dogovora, uz obećanje da će nastaviti pregovarati.

Brojni protivnici

Američki mediji tvrde da je neuspjeh udarac američkom predsjedniku Baracku Obami koji se nadao zaključiti sporazum o TPP-u prije nego što počne predizborna kampanja za američke predsjedničke izbore 2016. Neuspjeh u pregovorima mogao bi umanjiti šanse i za uspjeh drugog velikog trgovinskog sporazuma o kojem SAD pregovara s Europskom unijom, poznat pod imenom Transatlansko trgovinsko i investicijsko partnertstvo (TTIP), u koji je uključena i Hrvatska.

TPP bi stvorio zonu slobodne trgovine između Amerike i pacifičkih zemalja od Japana preko Australije do Čilea i Meksika (ne i Kine), a TTIP bi stvorio zonu slobodne trgovine između SAD-a i 28 država članica EU. Sa ta dva sporazuma SAD bi postavio nove standarde globalne trgovine kojima bi se i Kina morala prilagoditi. No, diljem svijeta postoje brojni protivnici TPP-a i TTIP-a koji vide opasnost od jačanja moći privatnog kapitala i multinacionalnih kompanija te slabljenja demokracije i suverenih država.

Zaobišao Kongres

Obama pokušava dovršiti pregovore o TPP-u i TTIP-u u svome mandatu, a u nadi da će brzo dogovoriti TPP zaobišao je Kongres koji je uskraćen za pravo mijenjanja finalne verzije sporazuma. Ipak, američki, japanski i drugi dužnosnici tvrde da je potrebna još samo jedna pregovaračka runda, koja bi mogla početi već potkraj kolovoza.

>> Wikileaks: SAD potkopava javno zdravstvo, farmaceuti će formirati cijenu lijekova

>> Velik dio kritika protiv TTIP-a zapravo su kritike protiv globalizacije, no ona je već tu

Komentara 12

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
07:58 02.08.2015.

I tako novi svijetski poredak jos uvijek nije sluzbeno prihvacen ,bar koliko mi jadni narod znamo.A sto je istina saznacemo za mozda 50 godina.

MX
Mister X
09:10 02.08.2015.

Ponuditi će im ameri tako jako da će kao i uvijek do sada naravno svi skupa i te kako prihvatiti. ( 28 članica - NATo-a se zapravo i ne pita nego smo pro forma !) kako se kaže dobiju takovuovu ponudu neće moći (smjeti) da odbiju .. Kao tada pred ulazak u EU je Hrvtska dobila naredbu ili arbitraža ili ostajete vani sami slobodni neovisni i da vidiš koje je to zlo i jad i još veća glad !!!

Avatar mason
mason
08:05 02.08.2015.

Da du igrali kosarku Husein Obama bi pobjedio sigirno,ali ovo je politika pa je nesposoban u tome.Ali hvala bogu dolazi republikanac za 5 mjeseci.Brojim dane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije