Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad SAD-a na bolnicu

Obama naredio istragu zbog ubojstva 12 liječnika i 7 pacijenata u Kunduzu

afganistan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
04.10.2015.
u 09:03

Obama je izjavio duboko saučešće zbog napada i rekao da očekuje "samo provjerene činjenice" nakon čega će donijeti odluku.

Predsjednik Barack Obama naložio je istragu oko zračnih napada u kojima je poginulo 19 osoba u sklopu afganistanske bolnice koju vode Liječnici bez granica u Kunduzu. Za napade je odgovornost već priznala američka vojska koja je ciljala talibanske utvrde na sjeveru Afganistana te su još jučer izjavili da su možda odgovorni za "kolateralnu štetu."

Obama je izjavio duboko saučešće zbog napada i rekao da očekuje "samo provjerene činjenice" nakon čega će donijeti odluku.

Najmanje 12 članova osoblja Liječnika bez granica i sedam pacijenata ubijeno u napadu. UN je zračne napade nazvao "neoprostivim pa čak i kriminalnim djelom" te je i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao na temeljitu i nepristranu istragu.

– Međunarodni i afganistanski vojnici imaju obvezu poštovati i čuvati civile sve vrijeme, jednako kao i medicinske ustanove i osoblje koji moraju biti predmet specijalne zaštite", rekao je visoki predstavnik UN-a Ra'ad Al Hussein Zeid.

Bolnica koju vode Liječnici bez granica, jako je oštećena u seriji napada koji su trajali više od jednog sata od 2 sata ujutro po lokalnom vremenu u subotu. U napadu ima na desetke ozlijeđenih.

Predsjednica Liječnika bez granica Meinie Nicolai nazvala je incidet kao "grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava".

– Sve indicije upućuju da su bombardiranje izvele snage međunarodne koalicije, poručuju Liječnici bez granica.

Glasnogovornik američkih snaga u Afganistanu, Col Brian Tribus, izjavio je da su snage SAD-a izvele napad u Kunduz zbog "individualaca koji su prijetili vojsci" u isto vrijeme.

– U napadu se dogodila kolateralna šteta jer je bombardirana obližnja bolnička ustanova. Predsjednik Obama izrazio je duboku sućut zbog pogibije osoblja i pacijenata. Ministarstvo obrane naredilo je temeljitu istragu te ćemo čekati da ona završi prije nego što donesemo konačni zaključak u odnosu na okolnosti ove tragedije, rekao je Col Brian Tribus. 

>> SAD priznao da je u zračnim napadima pobio liječničko osoblje

Komentara 8

PL
@ploto@
11:45 04.10.2015.

Nevladina organizacija Liječnici bez granica (MSF) priopćila je da je izbezumljeno osoblje zvalo telefonom stožer NATO saveza u Kabulu i vojne dužnosnike u Washingtonu dok su bombe gotovo sat vremena zasipavale njihovu bolnicu u Kunduzu tijekom zračnog napada u kojem je poginulo najmanje 16 osoba, zbog kojeg je zapovjednik američkih snaga u Afganistanu general John Campbell uputio ispriku predsjedniku Ašrafu Ganiju.Prva bomba pala je u 2:10 ujutro, a osoblje MSF-a nazvalo je stožer NATO-a u Kabulu u 2:19, a vojne dužnosnike u Washingtonu nekoliko minuta poslije, no bombardiranje se nastavilo do 3:13, rekao je neimenovani dužnosnik MSF-a.

Avatar Josip Kir
Josip Kir
13:56 04.10.2015.

Bombe koje nose ruski borbeni avioni Su-34 gađaju ciljeve veoma precizno zahvaljujući satelitskom sistemu GLONASS ...... Za borbu protiv terorista Islamske države u Siriji rusko vojno vazduhoplovstvo koristi najnovije bombe visoke preciznosti, vođene satelitskim sistemom GLONASS, zbog čega im jee preciznost udara manja od dva metra..... „Raketa dolazi do cilja posle odvajanja od aviona pomoću GLONASS satelita. Projektil prima koordinate i iz aviona. Prema tome, preciznost udara je dva metra plus ili minus, u zavisnosti od vremenskih uslova“........ "Jadna i siromašna i nerazvijena " Rusija ima svo navigacioni sistem ......E Obama, Obama, zašto ne zamolite siromašnu Rusiju da vam dozvoli pristup navigaciji da se nebi odešavala ovakve gluposti.

KI
kimi
13:15 04.10.2015.

Da li se neko seća događaja u Italiji kada su dva američka pilota iz čistog zezanja leteli oko gondole uspinjače, pri tome kršeći sva pravila i norme letenja? Jedan je uspeo da krilom preseće sajlu, gondola je pala u ambiss i poginulo je oko 17 ljudi. Epilog toga je da su američki piloti po hitnom postupku prebačeni za Ameriku, uz strogi ukor naravno, a Italijanima je objašnjeno da oni ne mogu da sude američkim građanima. I na tome se sve završilo. Pa kada ovo rade saveznicima šta li tek rade ostalima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije