Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'radi se o demokraciji'

Obama najavio da će predložiti novog suca Vrhovnog suda: Shvaćam svoje dužnosti ozbiljno, trebali bi i ostali!

Barack Obama
14.02.2016.
u 08:21

Vrhovni sud najviše je pravosudno tijelo u SAD-u, ima devet sudaca s doživotnim mandatom, koje imenuje predsjednik SAD-a, a potvrđuje Senat.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je da će predložiti novog suca Vrhovnog suda, na mjesto koje je upražnjeno smrću konzervativnog suca Antonina Scalie. 

 "Planiram ispuniti svoju ustavnu dužnost i predložiti nasljednika u dogledno vrijeme. Bit će dovoljno vremena da to učinim, kao i da Senat ispuni svoju dužnost, sasluša tu osobu i na vrijeme glasuje", rekao je Obama u subotu u Kaliforniji, gdje je na odmoru. 

Obama je izjavio kako te svoje dužnosti shvaća ozbiljno, kao što bi trebali i svi ostali.

"To je važnije od bilo koje stranke, radi se o demokraciji", rekao je američki predsjednik. 

Vrhovni sud najviše je pravosudno tijelo u SAD-u, ima devet sudaca s doživotnim mandatom, koje imenuje predsjednik SAD-a, a potvrđuje Senat. 

Konzervativni sudac Vrhovnog suda Antonin Scalia (79) preminuo je u subotu u Texasu. 

Scaliu je za suca Vrhovnog suda 1986. imenovao predsjednik Ronald Reagan. 

Obama je za Scaliu rekao da je bio briljantan pravni um energičnog stila, a spomenuo je i njegovu ljubav prema operi i lovu. 

Smrt konzevativnog suca Vrhovnog suda Antonina Scalie potaknula je već sukobe između demokrata i republikanaca oko predlaganja i imenovanja novog suca najvišeg pravosudnog tijela u SAD-u. 

Svjetske agencije napominju kako je sa Scaliom Vrhovni sud većinom bio konzervativan. Također procjenjuju da će u izbornoj godini demokratski predsjednik Obama, s obzirom da u Senatu većinu imaju republikanci te s obzirom na važnost položaja i osjetljivu ravnotežu u Vrhovnom sudu, teško naći prihvatljivog nasljednika ili nasljednicu Scalii. 

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell tako je izjavio kako nakon smrti suca Antonina Scalia odluku o novom sucu treba donijeti novi američki predsjednik. 

S druge, pak, strane, demokratski senator Harry Reid poručuje kako predsjednik Obama "odmah" treba predložiti novog člana Vrhovnog suda.

 >>Prvi crni predsjednik koji je zemlju spasio od druge Velike depresije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije