Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pljuska cia-i

Obama konačno priznao: Mučili smo neke ljude nakon 11. rujna

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
02.08.2014.
u 10:26

Govoreći o metodama koje je koristila CIA u vrijeme administracije Georgea W. Busha, Obama je rekao da je SAD ''prešla crtu'' te da se takvo ponašanje mora shvatiti i prihvatiti

Predsjednik SAD-a Barack Obama na konferenciji za novinare je priznao da je SAD mučio zatvorenike al-Qa'ide koji su bili lišeni slobode nakon terorističkih napada 11.rujna 2001. godine. Dodao je i da je pribjegavanje torturi kako bi se pribavile informacije bilo pogrešno.

- Mučili smo neke ljude. Učinili smo neke stvari koje se protive našim vrijednostima - kazao je Obama, piše Journal Gazette.

Obamino priopćenje uslijedilo je uoči objave izvještaja o tehnikama ispitivanja navodnih terorista kojima se služilo oko 200 zaposlenika CIA-e, a koje uskoro treba objaviti senatski odbor. Govoreći o metodama koje je koristila CIA u vrijeme administracije Georgea W. Busha, Obama je rekao da je SAD ''prešla crtu'' te da se takvo ponašanje mora shvatiti i prihvatiti. Navedeno se dogodilo u stanju povećanog stupnja sigurnosti i oko toga ne treba previše moralizirati ili biti ''licemjeran'', smatra prvi čovjek Amerike. No, dodao je Obama, to se ne smije ponoviti.

- Trebamo gledati unaprijed, a ne unazad - kazao je i time poručio da nema namjeru procesuirati ono što se događalo prije 2008. godine. Ipak, njegovo priznanje o mučenjima udarac je za CIA-ine dužnosnike koji smatraju da zlostavljanja zarobljenika nisu bila kazneno djelo.

>>Osumnjičeni teroristi iz Gunatanama sele se u zatvor u Illinoisu

Komentara 25

TO
tokimalko
12:02 02.08.2014.

ove mucite, no sto je sa onima koje ubijate masovno,i bez bilo kojih osuda i davanje racuna svijetu?..sto je sa onima kojima pruzate ruku a ubijaju i djecu i vi to posmatrate i podrzavate?

Avatar Perica1
Perica1
10:53 02.08.2014.

Svi snose sankcije i svima se sudi osim amerima.

MA
makkoka
11:49 02.08.2014.

koji sud je zaduzen za te zlocine ( mucenje )...??...vecina zatvorenika u Guatanamo i dan danas je bez optuzbe zatvoren...!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije