Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ MANDATA

Obama je zadnji poziv ostavio za Angelu Merkel, evo što joj je rekao

obama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
19.01.2017.
u 22:58

"(Američki) predsjednik je istaknuo kako je sasvim razumljivo da njegov posljednji poziv bude upućen kancelarki Merkel", priopćila je Bijela kuća.

Američki predsjednik u odlasku Barack Obama nazvao je u četvrtak njemačku kancelarku

Angelu Merkel kako bi joj zahvalio na osmogodišnjem "prijateljstvu i partnerstvu", dan uoči polaganja prisege Donalda Trumpa koji je bio veoma kritičan prema potonjoj.

"(Američki) predsjednik je istaknuo kako je sasvim razumljivo da njegov posljednji poziv bude upućen kancelarki Merkel", priopćila je Bijela kuća.

U priopćenju američke administracije navodi se da je Obama zahvalio njemačkoj čelnici na "njezinu snažnom, odvažnom i stabilnom vodstvu".

Obama i Merkel su u tom razgovoru istaknuli kako je "tijesna suradnja Washingtona i Berlina te Sjedinjenih Država i Europe presudna kako bi se osigurale čvrste prekoatlantske veze". U razgovoru za njemački Bild i britanski The Times, Donald Trump je politiku prihvata migranata njemačke kancelarke nazvao "katastrofalnom" i ocijenio da je Velika Britanija "s pravom" napustila EU u kojemu, drži, vlada Njemačka.

Američki državni tajnik na odlasku John Kerry odmah je reagirao nazivajući te izjave "neprimjerenim" i ocijenivši da nije dobro "upletati se tako izravno u stvari drugih zemalja".

Obama je u prigodi svog posljednjeg posjeta Berlinu u studenom odao veliko priznanje Merkel koju je nazvao "izvanrednim partnerom". "Da živim ovdje, da sam Nijemac i da trebam glasovati, mogao bih joj dati svoj glas", dodao je.

Kancelarka je nakon toga najavila da će se kandidirati za četvrti mandat.

>> Obama je plakao, hoće li i Trump?

Komentara 7

Avatar Futuregzaktni
Futuregzaktni
09:49 20.01.2017.

Američki državni tajnik na odlasku John Kerry odmah je reagirao nazivajući te izjave "neprimjerenim" i ocijenivši da nije dobro "upletati se tako izravno u stvari drugih zemalja". Ovo otprlike zvuci isto kao i ona uzrecica; "Rugala se sova sjenici, da ima veliku glavu"

ST
Stipan
09:56 20.01.2017.

Njemačka je uvijek imala dobre izumitelje, ekonomiste i književnike , ali uvijek loše političare .

Avatar katran
katran
01:16 20.01.2017.

...crnac ima spiku...mora mu se priznat...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije