Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arapske zemlje dat će novac i baze

Obama bez Assada ne može poraziti ISIL

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
15.09.2014.
u 19:00

Američki državni tajnik John Kerry uspio je na putovanju istokom prošlog tjedna okupiti koaliciju zemalja koje bi dale vojnu podršku SAD-u u obračunu s radikalima Islamske države, ISIL-a...

Američki državni tajnik John Kerry uspio je na putovanju istokom prošlog tjedna okupiti koaliciju zemalja koje bi dale vojnu podršku SAD-u u obračunu s radikalima Islamske države, ISIL-a. Uz sunitske države – njihova je pomoć bila važna jer je ISIL sunitski i progoni šiite i sve druge – okupili su se i zapadni saveznici jučer u Parizu na velikoj konferenciji o terorizmu. Kako odgovoriti na najveću prijetnju globalnoj sigurnosti u posljednjih dvadesetak godina?

Potrebna brza akcija

Osnovni cilj konferencije kojom su supredsjedali francuski predsjednik Hollande i irački predsjednik Fuad Masum bilo je organiziranje vojnih udara na položaje ISIL-a unutar Sirije i Iraka.

– Budu li ti udari i sama intervencija kasnili, to znači da će Irak ostati bez dodatnih teritorija te da će ISIL-ove prijetnje dodatno narasti – rekao je irački predsjednik.

Prema procjenama CIA-e, ISIL okuplja oko 30.000 boraca, a njihov broj mogao bi uskoro još znatno narasti. Kerry je ishodio obećanja o aktivnijem uključivanju u borbu protiv svjetskog terorizma. Predstavnici Sirije odnosno predstavnici vlasti iz Damaska na konferenciju nisu pozvani, iako je upravo na tom području ISIL izuzetno aktivan. Nije sudjelovao ni Iran koji tvrdi da ga je Zapad zvao, no ne želi imati veze s onima kojima “ruke nisu čiste”, aludirajući na to da je ISIL posredno stvoren financiranjem sirijskih pobunjenika.

Čudovišta, a ne muslimani

Hoće li koalicija protiv ISIL-a biti učinkovita kao ona protiv Sadama Huseina kad je okupirao Kuvajt? Bez sudjelovanja Irana i Sirije nemoguće je iskorijeniti ISIL. SAD od deset arapskih zemalja najviše traži financijsku potporu jer je poznato da većina tih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom nosi istu ideologiju kao i ISIL te su neke, kao što je Katar, udomile vjerske vođe ISIL-a, iz Katara je Yusef Karadawi izdao fetve protiv Assada. Isključenje Sirije i Irana iz te koalicije pogreška je SAD-a. Razumljivo je da SAD mora udovoljiti željama zemalja Zaljeva koje će svakako financirati akciju protiv ISIL-a te su neprijateljski raspoložene prema iranskom i sirijskom režimu. Analitičari smatraju da SAD mora koalirati s Iranom i Sirijom, jer su iranska i sirijska vojska uz iračku jedine spremne krenuti u kopnene akcije. Nijedna od deset arapskih zemalja koje su ušle u koaliciju nije izrazila želju da pošalje vojnike u kopnene akcije protiv ISIL-a. Do referenduma u Škotskoj u četvrtak teško je očekivati i da će se SAD-u pridružiti Velika Britanija, jer bi to možda utjecalo na rezultat, iako premijer David Cameron ogorčeno ističe kako će uhvatiti ‘čudovišta, a ne muslimane’ koji su ubile Davida Hainesa.

Foto: Picture-Alliance/ABACA

>>Zadatak da uništi ISIL dobio general J. Allen

>>Hoće li SAD uništiti ISIL?

>>Cameron o ISIS-u: Oni nisu muslimani, oni su čudovišta

Komentara 32

MM
mojski.moja
19:24 15.09.2014.

to je tako ?! mozda i oasma bin laden nije bio takav kakav je bio predstavljen od zapada , sadam husein, ili gadafi,mozda amerika ima problema pa ne zna vise tko mu je preci prijatelji saveznik , i skime daa tikve sadi, jer izrael je preopterecen dijecoim i skolama , a bliski istok je pun demokratije i sigurnosti od kada amerika u saveznistvu dijeli bespilotnim letjelicama pozive na mir, kao i izrael..nije slucajnost da on nosi nobelovu nagradu za mir,jer kolateralne ljudske stete,su opale do takvog broja, da vise i nema mijesta gdje covjek moze da se osjeca nesigurnim, sve zahvaljujuci obamininih kolega i centralne base u tel avivu

MM
mojski.moja
19:29 15.09.2014.

ja ne znam, ali mi se cini da tu gdje amerika dijeli bespilotnim letjelicama tu nastaju jos veci naprijatelji amerike, mozda je vrijeme da amerika promjeni svoj odnos prema izraelu i njihovim neprijateljima,mozda umjesto bombi , da salje hranu,umjesto daa podrzi apardheid u izraelu, da pokaze da i palestincima treba sloboda , hrana, zivot,pravednost

NI
nicolatesla
20:39 15.09.2014.

Ako se sjecate, u pocetku su Ameri najprije bili na njihovoj strani, i borili se protiv Assada. Sada kada su ih Jihadisti namagarcili, i oteli im posao, sada se bore protiv njih.. ahahah. Komika ziva ti Ameri. Jos ce oni njih izvozati, nije to nista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije