Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sramotan slučaj

Novo suđenje za dječaka koji je pogubljen sa samo 14 godina?

George Stinney
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
20.01.2014.
u 16:08

Crnog dječaka na smrt je jednoglasno osudila porota sastavljena od bijelaca. Za odluku o pogubljenju najmlađe osobe u SAD-u u prošlom stoljeću trebalo im je samo 10 minuta

Odvjetnici iz Južne Karoline pokušat će u utorak pokrenuti novo suđenje za ubojstvo dvije bjelopute djevojčice kako bi dokazali da 14-godišnji George Stinney Jr., koji je na jednodnevnom suđenju prije 70 godina osuđen za njihovu smrt i zatim pogubljen, nije kriv.

Pogubljen strujom

Crnog dječaka na smrt je, piše Toronto Sun, jednoglasno osudila porota sastavljena od bijelaca. Za odluku o pogubljenju najmlađe osobe u SAD-u u prošlom stoljeću trebalo im je samo 10 minuta. Iako danas ne postoje zapisi sa suđenja niti je ijedan od njegovih sudionika živ, odvjetnici obitelji Stinney tvrde kako imaju nove dokaze koji jamče novo suđenje na kojem će dokazati dječakovu nevinost.

Zločin koji je potresao gradić Alcolu dogodio se 1944. godine. Ondje su 23. ožujka nestale dvije djevojčice nakon što su na biciklima otišle od kuće u potrazi za poljskim cvijećem. Betty June Binnicker (11) i Mary Emma Thames (7) udaljile su se kilometar i pol do željezničke pruge koja je ujedno predstavljala granicu sa segregacijskim gradom. Tamo su na tračnicama sjedili Stinney i njegova sestra Amier koji su čuvali stoku. Djevojčice su ih upitale gdje mogu pronaći cvijeće i potom otišle dalje. Sljedećeg dana njihova tijela pronađena su u jarku iza lokalne crkve. Lubanje su im bile razbijene, a bicikli odloženi na tijela. 

Nakon što je Stinney rekao da je vidio djevojčice, došla je policija. Držala ga je pet dana prije uhićenja. Obitelj mu je protjerana iz grada, a rođaci ga više nisu vidjeli. Suđenje je počelo mjesec dana nakon uhićenja. Njegova obrana nije pozvala ni jednog svjedoka. Osuđen je i pogubljen strujom u lipnju 1944. godine.

Novi dokazi

Odvjetnici obitelji Stinney tvrde kako bi novi svjedoci sutra mogli pomoći u dokazivanju dječakove nevinosti. Među njima je dječakov bivši cimer iz zatvora. On je izjavio da mu je George kazao da je priznao krivnju pod prisilom policije. Tu je i dječakova sestra koja na prvom suđenju nije bila prisutna. Ona i danas tvrdi kako je brat cijeli dan bio uz nju te da nije ubio djevojčice. Tužitelj Ernest "Chip" Finney III. kazao je da ne postoje zapisi s prvog suđenja koji bi mogli pokazati da je ono provedeno nepropisno. Zbog nejasnoća u zakonu nije lako ustanoviti ni je li nastupila zastara u slučaju pa odluka o njegovu ponovnom pokretanju nije izvjesna.

>>Osuđenik na smrt 15 minuta umirao u mukama

Komentara 11

HR
hrxxx111
16:20 20.01.2014.

oni obnavljaju slucajeve stare 50g nasi ne mogu ni ono od jucer rijesiti

MA
madmax17
17:58 20.01.2014.

U to doba bi linčovali crnca dok si rekao keks, ove djevojčice je možda ubio bijelac pedofil.

Avatar anticenzura
anticenzura
18:55 20.01.2014.

Americka posla. Koliko su naroda pobili u preventivnim ratovima, ovo je nista za njihovu biografiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije