Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stroži propisi

Njemačka zakonom otežala nove štrajkove

A Deutsche Bahn employee gestures before a train departure during a strike by GDL train drivers union at the main train station in Munich, Germany, May 20, 2015. German train drivers announced on May 18, 2015 their ninth strike in an ongoing dispute with
Foto: DPA/PIXSELL
23.05.2015.
u 08:25

Uvedeno "jedinstvo plaće" koje obavezuje i manje sindikate ako veliki imaju sporazum s poslodavcem

Jesu li štrajkovi sada zabranjeni? - pita se njemački list "Handelsblatt", nakon što je Bundestag velikom većinom - 448 glasova za i 126 protiv - usvojio zakon kojim se uvodi tzv. jedinstvo plaće.

Na ljeto, kad zakon stupi na snagu, pravo na štrajk manjih sindikata bit će ograničeno ako postoji ugovor velikog sindikata u pojedinoj djelatnosti. Dakle, mali sindikati moći će pregovarati o plaćama i sklapati vlastite sporazume o plaći, ali ako dođe do spora, primijenit će se sporazum velikog sindikata.

Zakon je donesen u trenutku kad je sindikat vlakovođa GDL okončao svoj deveti štrajk zaredom, kako bi počeli pregovori s Deutsche Bahnom. Štrajk vlakovođa, kao i štrajkovi pilota, otežali su u posljednje vrijeme život u Njemačkoj, "Dosta već jednom", pisale su novine, sjećajući se vremena kad su vlakovođe bili javni službenici bez prava na štrajk. Sindikati najavljuju da će zakon osporiti pred Ustavnim sudom, vjerujući da propis koji ograničava pravo na štrajk ne može proći ustavni test.

Vladajuća koalicija, u kojoj su i konzervativci i socijaldemokrati, tvrdi da pravo na štrajk neće biti ograničeno. - Zakon će spriječiti male sindikate da "štrajkaju samo za sebe, a ne za veće dobro" - rekla je SPD-ova ministrica rada Andrea Nahles u Bundestagu. Tako se po svemu sudeći neće ostvariti najava Jakoba Augsteina, uvodničara tjednika Spiegel, kako bi 2015. mogla biti godina s najviše štrajkova u deset godina.

Ekonomisti su izračunali već i da će se zbog štrajkova izgubiti 430 tisuća radnih dana, a poslodavci se plašili da će Njemačka postati "štrajkaška republika". Nezadovoljstvo raste jer su zarade u nižim platnim razredima u posljednjih deset godina pale.

>>Dani kaosa u njemačkom prometu: Nakon pilota štrajkaju i strojovođe

>>Zbog štrajka diljem Njemačke otkazano više od 600 letova

Komentara 15

HM
Horvat.M
13:30 23.05.2015.

cionisti ne zele da im radnici imaju prava koje trebaju imati, oni zele da im robovi vise rade za manje para

PL
plotto
11:05 23.05.2015.

Njemačkom i njenim bankama i korporacijama upravlja khazarski cionistički lobi,prema svojoj agendi Novog Svjetskog Poretka i porobljavanja svih naroda. Nema to veze sa Njemcima ,koji su sluge u svojoj kući.Čak im i BND kontrolira NSA.

MX
Mister X
09:54 23.05.2015.

Njemačka zakonom otežala nove štrajkove .................................... Jučer Stefan Raab na njemačkoj TV. Francuzi štrajkaju prosječno godišnje 67 minuta Nijemci 8 minuta , Švicarci 2,5 sekunde ! Onda je i demonstrirao kako to izgleda kada Švicarci štrajkaju !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije