Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANJAK RADNE SNAGE

Njemačka pojačano traži radnike u sektoru njege

invalidska kolica
Grgo Jelavić/PIXSELL
12.09.2013.
u 17:30

Potraga za njegovateljima provodi se i izvan Europske unije – u Bosni i Hercegovini, Srbiji...

U Njemačkoj trenutačno nedostaje oko 30.000 njegovatelja, a taj bi se broj do 2020. godine mogao povećati na 220.000, procjenjuju u Savezu privatnih poduzetnika, prenosi Deutsche Welle. Stoga je njemačka vlada pojačala aktivnosti privlačenja njegovatelja u zemlju, a intenzivna kampanja vodi se u devet zemalja.

Posebno se intenzivno za njegovateljima i njegovateljicama traga u južnim članicama Europske unije poput Španjolske, Italije, Grčke ili Portugala, no potraga se provodi i izvan Europske unije. Tako je trenutačno kampanja u tijeku u Bosni i Hercegovini, Srbiji (s tim je zemljama Njemačka potpisala i posebne međudržavne ugovore), Tunisu i Filipinima.

U Hrvatskoj se trenutačno ne traga pojačano za njegovateljima, ali građani Hrvatske, kao članice Europske unije, imaju pravo u Njemačkoj unatoč ograničenjima pri pristupu tržištu rada konkurirati u branšama koje su trenutačno deficitarne. Nedostaju ne samo njegovatelji nego cjelokupno medicinsko osoblje.

>> U kuću pustile dvije njegovateljice pa ostala bez novca i nakita

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije