Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveća njemačka misija u inozemstvu

Njemačka u Siriju šalje 1200 vojnika spremnih za borbu s ISIL-om i pomoć Francuskoj

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
29.11.2015.
u 13:10

Ova operacija u Siriji bit će najveća njemačka misija u inozemstvu.

Njemačka vojska je u nedjelju objavila da će oko 1200 vojnika poslati u Siriju kako bi pomogla Francuskoj u borbi s organizacijom Islamskom državom (ISIL), što će biti najveća njemačka misija u inozemstvu.

"S vojnog gledišta broj vojnika koji su potrebni da osiguraju funkcioniranje zrakoplova i brodova trebao bi se kretati oko 1200", rekao je glavni inspektor Bundeswehra, najviši časnik u njemačkoj vojsci, Volker Wieker za nedjeljni broj dnevnika Bild.

Misija bi mogla početi "uskoro, nakon dobivanja mandata" u tome smislu, dodao je.

Njemačka, koja se dugo opirala vojnoj intervenciji u Siriji, u četvrtak je izvijestila da načelno pristaje na takvu misiju nakon pariških napada, ali nije navela pojedinosti o broju mobiliziranih vojnika.

Nakon načelne odluke, njemačka vlada u utorak treba službeno potvrditi njemačku vojnu intervenciju u Siriji, nakon čega će o njoj glasovati zastupnici u parlamentu, što bi trebalo ići glatko s obzirom na veliku većinu kojom u Bundestagu raspolaže koalicija kancelarke Angele Merkel.

Njemačka vojska je 1999. prvi put nakon Drugog svjetskog rata vojno intervenirala u inozemstvu u okviru NATO-ovih zračnih udara na Kosovu, nakon odobrenja Saveznog ustavnog suda.

Trenutačno je neizravno umiješana u borbu s ISIL-om u sklopu obučavanja i opremanja kurdskih boraca na sjeveru Iraka.

>> Bez rušenja ISIL-a nema zaustavljanja izbjeglica

Komentara 59

MA
makito
15:56 29.11.2015.

cjeli svijet da se digne na noge.islam je nepobjediv,,,a samo se vidi da bezobnrazluk zapada i rusije je neogranicen za ljudsko razumevanje. osim sile drugu pravdu ne prihvataju

HH
Horvat_H
16:12 29.11.2015.

sto vise napadaju arape i muslimane, sve vise islam svijetli istinom, sve vise je onih koji vide da je ovo rat koji se vodi zbog pljacke resursa i protiv prava muslimana,,i sve vise vidimo da je i zapad i rusija tamo zbog pljacke a ne zbog demokratije,. inace bi bili demokratski i prema palestini,i mnoga druga mjesta

MA
makito
16:01 29.11.2015.

gospodjo i gospodjice iz rusije i zapada,,,vi samo znate o pravdi kada vama se cini, ali to vam se cini od vas samih a ne od arapa i muslimana....vi svi koji podrzavate tu nepravdu prema arapima i muslimanima , da da znate vi cete biti ti koji cete biti porazeni,kao sto ste i ponizeni u istini, ali vasa nepravda ´nece potrajati dugo, i vama je dat rok..pojedinacno i kao kolektivno, kao sto je faraonu,i mnogim drugim "silama" nepravde

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije