Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završno izvješće

Istražitelji: Avion na letu MH17 srušen je ruskom raketom Buk

malezijski avion
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
1/10
13.10.2015.
u 22:31

Zrakoplov Malaysia Airlinesa koji je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur srušen je u istočnoj Ukrajini 17. srpnja prošle godine. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade.

Nizozemski istražitelji potvrdili su u službenom nalazu istrage da je zrakoplov Malaysian Airlinesa na letu MH17 srušen u srpnju 2014. iznad istočne Ukrajine raketom kakva odgovara raketnom sustavu zemlja-zrak Buk, no nisu ulazili u to tko je točno ispalio raketu.

U nalazu istrage kritizirali su Ukrajinu zbog toga što nije zatvorila zračni promet za civilne zrakoplove iznad ratne zone na istoku zemlje. – Postojalo je dovoljno razloga da se iz opreza zatvori zračni prostor nad Ukrajinom – rekao je Tjibbe Joustra, voditelj istrage koju je proveo nizozemski odbor za sigurnost, na konferenciji za novinare u hangaru vojne baze Gilze-Rijen na jugu Nizozemske.

Nešto ranije, na konferenciji za novinare u Rusiji direktor tvrtke Almaz-Antej, koja proizvodi raketne sustave Buk, iznio je rusku verziju događaja: zrakoplov MH17 srušen je starijom verzijom te rakete – 9M38, koja se proizvodila u SSSR-u do 1986. i koju je ruska vojska prestala upotrebljavati 2011., iz čega proizlazi da su je ispalili Ukrajinci.

Po ruskoj verziji, raketa je ispaljena iz Zaroščenskih, a ne iz Snižnih. Rusi tvrde da je na dan obaranja zrakoplova Zaroščenske kontrolirala ukrajinska vojska iako Ukrajinci, a i nekoliko novinara koji su tada izvještavali s terena, tvrde da su i Zaroščenske, kao i Snižne, u tom trenutku kontrolirali proruski separatisti.

Rusi su prvo vrijeme nakon tragedije imali i teoriju da je MH17 srušio ukrajinski borbeni zrakoplov raketom zrak-zrak, ali čini se da su od te teorije odustali nakon niza dokaza koji joj ne idu u prilog. Nizozemska istraga nije imala zadaću pronaći krivce, za taj dio zadužena je međunarodna istraga koju vode nizozemski tužitelji i koja će biti dovršena sljedeće godine.

>> Objavljuju rezultate istrage: Putnički zrakoplov oboren projektilom ruske izrade 

>> Novi detalji o tragediji: Pronađeni dijelovi ruskog projektila na mjestu rušenja leta MH17

Komentara 24

Avatar oto1
oto1
14:40 13.10.2015.

Pa nije valjda nitko ocekivao nesto drugo.!

Avatar superhik74
superhik74
14:23 13.10.2015.

Ovo je toliko precizno kao da kazu da je avion srusen oruzjem. Pa normalno da je raketa srusila avion, to svi znamo, isto tako znamo da je raketa "Ruske proizvodnje" jer je svo oruzje u Ukrajini te proizvodnje. Na najvaznije pitanje tko je srusio avion nisu odgovorili unatoc vise od godinu dana istrage. Sama ta cinjenica govori sama za sebe, jer se tocno zna koga zapad podrzava a koga bi vrlo rado optuzio da imaju dokaze.

FU
fullmax
13:53 13.10.2015.

Uf, uf, kad Nizozemci kazu onda je to garantirana laz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije