navigacija Svijet 41
Divio se Kini

Nixon 1973.: Kinezi su najbolji na svijetu

Snimke između ostalog uključuju i razgovor sa sovjetskim liderom Leonidom Brežnjevom vođenim u Bijeloj kući, neposredno prije povijesnog summita u lipnju 1973.

Nixon 1973.: Kinezi su najbolji na svijetu

Foto: YouTube screenshot

Objavljen je posljednji dio tajnih snimki na kojima je zabilježeno više od 3700 sati privatnih razgovora bivšeg predsjednika SAD-a Richard Nixona, javlja AP. Razgovori su vođeni u periodu između 1971. i 1973., neposredno prije afere Watergate.

Tristo sati duge snimke  između ostalog uključuju i razgovor sa sovjetskim liderom Leonidom Brežnjevom vođenim u Bijeloj kući, neposredno prije povijesnog summita u lipnju 1973. Oko sat vremena dvojica su vođa raspravljali i o privatnim životima i obiteljima.

 - Moramo imati na umu kako smo nas dvojica vođe najmoćnijih država svijeta i iako se u pregovorima razilazimo, moramo raditi zajedno, rekao je Nixon Brežnjevu.

Nixon je razgovarao i s bivšim američkim državnim tajnikom Henryjem Kissingerom oko odnosa s Kinom, a u razgovoru ga je Kissinger obavijestio kako je nakon prvog posjeta u veljači 1972. ponovno pozvan u Kinu, što je ozbiljno zabrinulo Nixona.  - Kineski predsjednik trebao bi doći u UN i nakon toga navratiti ovdje gdje ćemo mu prirediti lijepu večeru, rekao je Nixon.

Posljednja tura tajnih snimaka razgovora bivšeg američkog predsjednika objavljena je danas, a pokazuje da se Nixon divio Kini s kojom je htio još bolju suradnju. – Kinezi su najsposobniji narod na svijetu – kazao je Richard Nixon.

Još 700 sati razgovora nije objavljeno jer nose oznaku tajnosti zbog nacionalne sigurnosti.

>> Dačić se prometnuo u balkanskog Nixona

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

Registracija