Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SARAJEVSKI ATENTAT

Nikolić: Gavrilo Princip je branio svoju zemlju

Tomislav Nikolić
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
15.09.2014.
u 19:44

Okidač na pištolju Principa bio je okidač za podjarmljene narode, rekao je predsjednik Srbije

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Beogradu na otvaranju izložbe o Sarajevskom atentatu kako se taj čin Gavrila Principa "može razumjeti samo kao obrana svoje zemlje".

– Bio je to protunapad na simbol monarhije koja je njegovoj domovini oduzela slobodu. Okidač na pištolju Principa bio je okidač za podjarmljene narode, ali i okidač osvajača za početak Velikog rata – rekao je Nikolić dodajući kako je izložba Mlada Bosna i Sarajevski atentat "od izuzetnog značaja za razumijevanje utjecaja i okolnosti koje su dovele do Prvog svjetskog rata".

– I danas, kao i u prošlosti, velike sile nameću svoje vrijednosne sudove, ne samo za budućnost, već i u tumačenju doživljenog, poglavito povijesnih događaja – rekao je srpski predsjednik pojašnjavajući kako organizacija Mlada Bosna, koja je izvela atentat na prestolonasljednika Austro-Ugarske Franza Ferdinanda, "nije slijedila velikosrpsku ideju što potvrđuju sama imena članova tog pokreta među kojima je bilo i muslimana i Hrvata".

>> Gavrilo Princip za Kusturicu je heroj jer je njegov pucanj "otvorio put slobode od ropstva"

>> Gavrilo Princip postaje nova točka sukoba triju naroda koji žive u BiH

Komentara 71

HR
hr76
20:05 15.09.2014.

Taj isti će to tvrditi i za Punišu Račića, a potajno vjerojatno i za napadača na svog pokojnog premijera, a svi se oni svode samo pod jedan zajednički nazivnik! Nema ništa časno u atentatima i predsjednik jedne civilizirane europske državee ovakve gluposti ne bi smio izjavljivati.

KO
Komacero
20:20 15.09.2014.

Gavrilo Princip je bio cetnik i samo cetnik pripadnik Crne Ruke i Velike Srbije.

Avatar dotur vice
dotur vice
20:02 15.09.2014.

Ne, vojvodo nikoliću, upravo suprotno. Bio je to okidač za prelazak srbije s ovu stranu drine, i početak stvaranja "velike srbije" , što se kasnije i pokazalo kroz, kako kraljevu tako i titinu yugu.!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije