Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Škotska heroina

Nikole Sturgeon vladat će ‘post-Brexit’ krajolikom

Leader of the SNP Nicola Sturgeon campaigns in South Queensferry, Scotland. She was joined by her local candidate Toni Giugliano and colleagues John Swinney and Stewart Hosie.   Material must be credited
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
28.06.2016.
u 20:00

Joyce McMillan: Škotska narodna stranka i njezina čelnica najvjerodostojnija su politička snaga u cijelom Ujedinjenom Kraljestvu

Na krilima dvaju referenduma, prvo škotskog, pa britanskog, 46-godišnja škotska premijerka Nicola Sturgeon doživljava uzlete u dugoj političkoj karijeri koju je započela davno, kad se sa samo 16 godina priključila Škotskoj narodnoj stranci, SNP-u. Nakon što je većina Engleza i Velšana odlučila razvesti Ujedinjeno Kraljevstvo od Europske unije, škotska premijerka dobila je novu priliku za još jedan razvod, Škotske od ostatka Kraljevstva, ono što je njezina stranka na čelu s Alexom Salmondom pokušala prije gotovo dvije godine, u rujnu 2014.

Najuvjerljivija na Otoku

Bi li odvajanje Škotske bilo pametnije od Brexita, zbog kojeg se sad kaju mnogi od onih koju su glasali za izlazak? To možda neće biti ni važno, jer u ovom trenutku Sturgeon se mnogima čini najuvjerljivijom političarkom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pa tako Joyce McMillan, kolumnistica ‘Scotsmana’ piše za ‘Guardian’ kako je Nicola Sturgeon sad u ‘zavidno jakom položaju u političkom post-Brexit krajoliku, SNP se trenutno čini najvjerodostojnijom političkom snagom u UK’. Naime, torijevci su obezglavljeni nakon neuspjeha Davida Camerona i njegove ostavke, a slično je i s laburistima, dio njih traži ostavku Jeremyja Corbyna, a k tome su podijeljeni i oko toga kako odgovoriti na rastući desničarski populizam u Engleskoj i Walesu. Kako su obje velike stranke praktično bez uvjerljivih lidera, škotska politička zvijezda dobiva na sjaju.

Sturgeon je preuzela vodstvo škotskih nacionalista, socijaldemokrata, kao i škotsku vladu, kad je njezin dugogodišnji politički mentor Alex Salmond dao ostavku nakon referenduma o neovisnosti Škotske. SNP pod njezinim vodstvom doživljava novi uzlet, iako se očekivalo da će ih neuspjeh referenduma, na kom su Škoti s 55,3 posto glasova odbili odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva, potpuno pokopati. Odmah nakon referenduma Sturgeon je izjavila da je škotska neovisnost samo pitanje vremena, ‘kad, a ne ako’, obećavajući pravedniju državu i više ekonomskih mogućnosti za sve. Nezadovoljstvo etabliranim političkim snagama u Velikoj Britaniji dovelo je do glasovanja za izlazak iz EU, za to su bili zaboravljeni stanovnici nekadašnjih industrijskih centara Engleske, siromašni, žene, stari, u krajevima gdje je gospodarski pad počeo još u vrijeme Margaret Thatcher.

Neočekivana prilika

Sad kad su Englezi i Velšani, s izuzetkom Londona, glasali drugačije od Škota, koji su bili za ostanak u EU sa 62 posto, Sturgeon je neočekivano dobila priliku da provede svoj davni politički plan i zaista odvoji Škotsku nakon tri stoljeća.

Komentara 6

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
00:00 29.06.2016.

koliko sam ja shvatio žena nije radila nikad...ili neznatno kratko vrijeme. ako sad ima 46 godina a 1999. se zasitila rada i pošla u politiku eto skupila je kakvih 5-6 godina radnog staža...no i to je daleko više od npr marasa,milanke,milanovića i naših drugova iz partije. šta ono veli gdje joj muž radi ?...u partiji direktor? ...baš krasan svijet

EL
EldersRealm
22:40 28.06.2016.

Pa dobro jel ima kraja nepismenosti ovih nazovi novinara??? Pa jel tako tesko napisati tocno ime ove popularne politicarke koja ce vjerojatno u bliskoj buducnosti postati premijerka nove drzave, Skotske? Nicola Sturgeon, a ne Nikole. U kojoj drzavi uopce postojii ime Nikole, sa slovom K?

PO
Popokatpetl
21:59 28.06.2016.

Španjolska će vetoirati (ili priprijetiti vetoiranjem) ulazak Škotske u EU (koji će zbog birokracije EU trajati godinama). Lijepo maslo si je Cameron napravio, ali eto barem je malo zaokrenuo kotač povijesti u interesantnom smjeru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije