Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI TREND

Nijemci bježe u Mađarsku zbog žilet-žice za izbjeglice

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
29.05.2016.
u 19:49

Michael Müller: Kada hodam ulicama rodnoga grada, gotovo više i ne mogu čuti pravilno izgovorenu rečenicu na njemačkom jeziku

“Strah nas je bilo u Njemačkoj. Nismo se osjećali ugodno na ulici. Nitko nema ništa protiv da dolaze obitelji, ali mi smo vidjeli samo mlade muškarce...”, govore Georg i Doris Kirsch, bračni par koji je iz Njemačke emigrirao u Mađarsku, u gradić na obali Blatnog jezera. Sigurni su da će ostatak života provesti u Mađarskoj.

Sve više Nijemaca ide putem bračnog para Kirsch, nezadovoljni njemačkom politikom dobrodošlice migrantima. U Mađarskoj su našli oni što su željeli – žilet-žicu kojom se premijer Viktor Orbán ogradio od migranata koji dolaze iz islamskog svijeta.

“Kada hodam ulicama rodnoga grada, gotovo više i ne mogu čuti jednu rečenicu koja je ispravno izgovorena na njemačkom. To je indicija da su i manji njemački gradovi postali prepuni stranaca – govori za Bavarsku televiziju Michael Müller, koji planira napustiti posao informatičara u Njemačkoj i nakon odlaska u prijevremenu mirovinu živjeti u Mađarskoj. Müller kaže da se u Orbánovoj Mađarskoj osjeća puno sigurnije jer nema puno izbjeglica, a na terenu je znatno više policije.

Trgovci nekretninama kažu da se trend dolazaka u Mađarsku iz Njemačke povećao nakon rujna prošle godine kada je Mađarska odlučila podići zid protiv izbjeglica i migranata.

“Od deset kupaca iz Njemačke, osam ih kaže da su da su ovdje došli zbog izbjeglica”, kaže trgovac nekretninama Ottmar Heide.

“Ne znamo uopće tko su ti ljudi koji stižu u Njemačku. Ne želim griješiti dušu, ali oni su nam strani i u panici smo što se još može dogoditi kada ondje sagrade džamije”, kaže Simone Luther.

Puno niži životni troškovi možda su i veći razlog od migranata što se mnogi Nijemci sele u Mađarsku.

Komentara 24

ST
stomugromova
20:41 29.05.2016.

Švedska je zemlja koja godišnje prima preko 70.000 imigranata, uglavnom iz trećeg svijeta, a taj se broj svake godine povećava. Etnički Šveđani će biti manjina u Švedskoj, prema nekim izračunima, za svega trideset godina. Nekoliko godina nakon toga, muslimani će postati većina. Koliko ih stvarno u Švedskoj ima ne zna se – država ne samo da ne objavljuje nego striktno zabranjuje i obeshrabruje objavu takvih podataka. No, neki podaci pokazuju da se populacija muslimana udvostručila u posljednjih 14 godina, i da ih sad ima nešto manje od 700.000. To ne djeluje kao prevelik broj za Švedsku, radi se o nešto preko 7 posto stanovništva, no njihov broj rapidno raste. U periodu između 1998. i 2012. broj muslimana u Švedskoj je rastao za 7,85 posto godišnje – dakle, populacija muslimana se udvostručuje unutar jednog desetljeća. A Švedska i dalje vodi liberalnu imigracijsku politiku – i dalje je liberalizira. Švedske imigracijske vlasti – Migrationsverket – su 2012. procijenile da će se 174,500 novih imigranata sliti u zemlju u iduće dvije godine, dakle do početka ove. Većina njih će završiti kao kronični socijalni slučajevi. Ukupna populacija Švedske je oko 9 milijuna ljudi: od toga, Šveđana je danas tek dvije trećine, ostalo su imigranti. Preko 600.000 novopridošlih muslimana i oko dva milijuna imigranata prve i druge generacije.

ST
stomugromova
20:46 29.05.2016.

No, neki pak smatraju da Švedska ipak nije dovoljno multikulturalna. Među njima je Barbara Lerner Spectre, koja vodi Paideiu – Europski institut za židovske studije u Švedskoj, organizaciju financiranu od švedske vlade i Wallenberg Fondacije u svrhu promoviranja židovskih interesa. Kroz organizaciju “One Sweden” kojoj je također na čelu, promovira pak multikulturalnost. Spectre se proslavila 2010. nakon intervjua za IBA-News. Video je postao “viral” na internetu, pa je pokrenuta kampanja da se taj i druge njene video uratke ukloni s interneta i Youtubea. No, jedan video i danas postoji, a u njemu Barbara kaže: “Mislim da oživljava antisemitizam, jer u ovom trenutku Europa još nije naučila kako biti multikulturalna, i mislim da ćemo mi (Židovi) biti dio te bolne preobrazbe, koja se mora dogoditi. Europa neće biti monolitno društvo kao u nekim prošlim stoljećima. Židovi će biti u središtu toga. To je ogromna preobrazba za Europu. Ona sad idu prema multikulturalnom načinu života, i Židovima će se zamjerati zbog naše vodeće uloge. Ali bez nas u glavnoj ulozi, i bez te transformacije, Europa neće preživjeti”, kaže ona u priloženom videu. Problem s Barbarom, inače suprugom glavnog štokholmskog rabina, nije taj što zastupa multikulturalnost, nego što ne zastupa isto u Švedskoj što zastupa u Izraelu. Naime, ona je istaknuti cionist i pobornik okupacije Palestine, a na okupiranim područjima joj žive djeca i unuci. U Švedskoj podržava multikulturalnost i uvoz muslimana, u Izraelu podržava šovinizam i etničku i kulturnu isključivost. Izrael nije multikulti nego židovski, što je u redu, ali je vrlo licemjerno što Šveđanima predlaže nešto što joj ne pada na kraj pameti predložiti Židovima, dapače se tome izrazito protivi. Na facebooku i postoji grupa “Open borders for Israel“, koja je proziva zbog dvostrukih kriterija, zalažući se da se sve ono za što se ona zalaže u Švedskoj primijeni u Izraelu. “Samoproglašeni filozof Barbara Spectre nas je blokirala na svom twiteru čisto zato jer smo ukazali na to da je Izrael također “previše bijel” i da treba različitost”, kažu oni. Naime, Izrael ima izrazito diskriminatorne zakone. A na video su joj uzvratili ovim videom:"Why does Israel hate multiculturlism

OV
Ovozemaljski
20:23 29.05.2016.

Bas me cudi da se ovakav clanak nasao na vecernjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije