Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plivaju u nafti

Uspavani afrički lav prestići će Njemačku i postati 9. zemlja svijeta po veličini BDP-a

Supporters jubilate along a street after All Progressive Congress (APC) candidate Muhammadu Buhari is pronounced the winner of Nigeria's presidential election, in Kano March 31, 2015. Three decades after seizing power in a military coup, Buhari became the
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
02.04.2015.
u 08:13

Potencijal
: Nigerija ima 175 milijuna stanovnika i 12. je proizvođač nafte na svijetu

Nigerija je istovremeno strašno bogata i užasno siromašna zemlja. Ova golema zemlja sa 175 milijuna stanovnika bogata je nalazištima nafte, 12. je po veličini proizvođač crnog zlata u svijetu, no suočava se s užasnom korupcijom, nasiljem, podijeljenošću, a više od polovice stanovništva živi ispod granice siromaštva.

Prvi put u povijesti

Nigerijcima je svega dosta pa su na izborima, prvi put u povijesti Nigerije, povjerenje poklonili opozicijskom kandidatu, a ne aktualnom predsjedniku. Svi nigerijski predsjednici do danas odlazili su s vlasti ili zbog smrti ili u vojnom udaru.

Ovaj je put situacija drugačija. Sada već bivši predsjednik Jonathan Goodluck izgubio je izbore s dva milijuna glasova manje od svog izazivača, generala Muhammadua Buharija (72), muslimana sa sjevera, čovjeka koji je u svim segmentima čista suprotnost dosadašnjem čelniku Nigerije.

Buhari slovi za čvrstog, apsolutno nepotkupljivog vođu, a Nigerijci su se imali u to šanse uvjeriti od 1984. do 1985. kada je upravljao zemljom nakon jednog u nizu državnih udara. O tadašnjih 20 mjeseci Buharijeve vlasti mišljenja u Nigeriji su podijeljena. S jedne strane, u kratko je vrijeme uveo disciplinu, i to na svim razinama društva. Disciplina je išla do te mjere da je Nigerijcima naređeno da na autobusnim stajalištima u redu čekaju za ulazak u vozila, a na pravilne redove pazili su vojnici s bičevima u rukama. Državni službenici koji bi zakasnili na posao bili su javno izvrgnuti ruglu te su morali satima skakati poput žaba ispred svojih ureda.

S druge strane, upravo zbog ovakvih mjera, ali i nepoštivanja tuđeg mišljenja i slobode medija, dio Nigerijaca Buharija vidi kao diktatora. Njega sada ipak čeka teži posao nego u vrijeme kad se nalazio na čelu nigerijske vojne hunte. Cijena sirove nafte, o kojoj ovisi funkcioniranje države, drastično pada, radikalni islamisti Boko Harama na sjeveru paraliziraju taj dio zemlje, korupcija je narasla do te mjere da je Nigerija postala sinonim prijevare i potkupljivanja u svijetu. Uza sve to, nije isključena ni mogućnost pobune stanovnika južnog dijela Nigerije kojima se ne sviđa činjenica da će njihovim životima upravljati bivši vojni general, šerijatu blizak musliman sa sjevera.

– Već nekoliko dana u Nigeriji se govorka da su južnjaci spremni obustaviti isporuke nafte i protjerati sve sjevernjake iz svog dijela zemlje. Buhari će morati nastupati vrlo oprezno – kaže za Večernji list geopolitički analitičar Sajjan Gohel iz Londona.

Šestotjedna odgoda

No upravo Buharijev status čvrstog vođe i činjenica da je nastupao kao kandidat ujedinjene oporbe mogli bi biti rješenje za gorući problem Nigerije. A to nije korupcija ili siromaštvo, već Boko Haram, džihadistička skupina koja godinama terorizira sjever zemlje. Čak su i predsjednički izbori bili odgođeni na šest tjedana kako bi se vojsci dalo vremena da očisti najveće gradove tog područja od islamista. Vojska je uspjela, a Buhari ovu razliku od dva milijuna glasova, za koliko je pobijedio Jonathana Goodlucka, osvojio upravo među glasačima na tim područjima. Već u prvim obraćanjima Buhari je obznanio da će mu uništenje Boko Harama biti prvi zadatak, kao i da se južnjaci ne trebaju brinuti za svoja prava.

– Nije vrijeme za slavlje, već za posao, puno nas toga čeka – poručio je Buhari.

Uspavani afrički lav Nigerija sa sadašnjeg 20. mjesta po veličini BDP-a do 2050. skočit će na deveto mjesto, pokazuje analiza PricewaterhouseCoopersa, i po veličini gospodarstva prestići Njemačku.

Komentara 19

ZA
zagrepcaninb
09:22 02.04.2015.

Baš svašta. Predlažem poštpvanom da otputuje u Nigeriju i od tamo napravi reportažu ako preživi. Kome trebaju ovakvi nemušti članci?

AN
Android
08:45 02.04.2015.

Novinar nema pojma o kojoj državi piše.

NT
nije_to_samobor
10:23 02.04.2015.

Odličan tekst i još bolje ilustracije. U nigeriji se u jednom "autu" vozi 12 ljudi što nijemci nikad neće postići!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije