Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Škotska senzacija

Nicola Sturgeon - dama u crvenom uzdrmala Britaniju

nicola sturgeon
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
28.04.2015.
u 10:01

Zalaže se za ukidanje Doma lordova, protiv je referenduma o izlasku Britanije iz Eu i nuklearnog oružja... Preko noći postala je miljenica ne samo Škota nego i Engleza

 Referendum o nezavisnosti Škotske, održan ujesen prošle godine, nije uspio. Alex Salmond, predsjednik Škotske nacionalne stranke (SNP), ujedno političar koji je otvorio ovaj problem i raspisao referendum, nakon neuspjeha dao je ostavku na mjesto stranačkog lidera. Premijer David Cameron Škotima je obećao više autonomije i rješavanje nekih problema zbog kojih se išlo na referendum. Činilo se da je problem Škotske riješen i da neće predstavljati veću temu u predizbornoj kampanji za opće izbore, pa su se i Cameron i njegov politički protivnik, vođa Laburista Ed Miliband, opustili.

No na čelo te stranke došla je Nicola Sturgeon, dijete iz radničke obitelji, i prevrnula sve naglavačke, i to u toj mjeri da će to Davida Camerona gotovo sigurno stajati premijerskog mjesta. Prva dama škotske politike u toj je mjeri osvojila srca svojih sunarodnjaka da se očekuje da bi njezina stranka mogla dobiti svih 59 mjesta u britanskom parlamentu koja pripadaju Škotskoj, pa će njena stranka postati treća po snazi u parlamentu, bit će politička snaga koja će svojim koalicijskim potencijalom presuditi tko će u idućem mandatu vladati Velikom Britanijom.

Uljez na političkom nebu

No politička karizma Nicole Sturgeon nije ostala ograničena samo na Škotsku – vrlo velik broj birača iz Engleske piše njezinu predizbornom stožeru žaleći što ne može za nju glasati. Stoga nije čudno da lideri velikih političkih stranaka ovu džepnu Veneru u žarkocrvenoj odjeći vide kao uljeza koji je uletio na teritorij koji oni smatraju svojim političkim vlasništvom. No Nicola nije od jučer – u Škotsku nacionalnu stranku ušla je kad je imala samo 16 godina. Već 11 godina vrlo aktivno djeluje na škotskoj političkoj sceni, i to ne u sjeni. Više od pola života intenzivno je radila na onome što je sada počelo davati obilne plodove.

Da su na nju obratili imalo pažnje i da su otvorili oči, vidjeli bi da je ona rođena za politiku, da ulaže golem trud i da itekako razumije one u čije ime obnaša vlast. Škote je osvojila i time što nije pucala visoko, već je svoju kampanju koncentrirala isključivo na Škotsku. Centar britanske političke moći u londonskom Whitehallu uopće je nije zanimao. Takve ambicije već su slomile mnoge škotske političare. Slogan “Još snažnija za Škotsku”, njenom biračkom tijelu u Škotskoj prenio je ključnu poruku – da će se boriti za njihove interese i da Škotska nacionalna stranka ima “iznimnu sposobnost da promjeni smjer u kojem ide središnja vlada”, i to u korist Škotske.

Upravo zbog toga uspjelo joj je od konzervativaca i laburista preoteti mjesta u parlamentu na koja su oni generacijama računali i smatrali ih sigurnim utvrdama. Bivši lider Liberalnih demokrata Charles Kennedy sigurno gubi izbore u svojoj izbornoj jedinici u Škotskoj, a isto će se dogoditi i u izbornoj jedinici bivšeg laburističkog premijera Škota Gordona Browna. Nicole je uspjelo da Škotska više ne bude svojevrsni rezervoar parlamentarnih mjesta dviju velikih stranaka. Nakon propalog referenduma o nezavisnosti, odnosno od trenutka kada je Nicola Sturgeon preuzela SNP, u stranku se učlanilo 80 tisuća novih članova, i to uglavnom ljudi koji su spremni na akciju i koji su shvatili da interese svoje domovine moraju braniti na jednoj drugoj fronti – u parlamentu u Londonu.

No konzervativni premijer David Cameron zgrožen je činjenicom da bi jedna nacionalna stranka u Velikoj Britaniji, prvi put u svojoj povijesti, mogla presuditi tko će doći na vlast i postati ravnopravni sudionik u donošenju odluka o budućnosti cijelog Ujedinjenog Kraljevstva. Cameron tvrdi da je sve to zastrašujuće “zato što SNP ne dolazi u Westminster kako bi dao svoj doprinos vladanju zemljom, već dolazi zato da zemlju rasturi i rascjepka na komadiće”.“ Slušati Camerona kako u pitanje dovodi legitimitet parlamentaraca koje će Škotska demokratski izabrati na izborima zasigurno će dodatno razjariti brojne birače diljem Škotske”, komentirala je Sturgeon u intervjuu britanskom listu The Guardian.

Izjavu laburističkog lidera Eda Milibanda, koji je kazao kako ne kani surađivati sa SNP-om, ona vidi kao predizbornu igru. “Ako se nađemo u situaciji da Miliband ne dobije potrebnu većinu i ako shvatimo da su stranke protivnici konzervativaca dobile više zastupničkih mjesta, on će morati donijeti odluku hoće li dopustiti Cameronu da okupi koaliciju ili će se udružiti s nama kako bi se okončala vladavina konzervativaca koji su Velikoj Britaniji donijeli samo štetu”, zaključila je Nicole u čijem izbornom manifestu stoji da nikada i ni u kojem slučaju neće surađivati s Konzervativnom strankom i s Cameronom, što znači da premijer vjerojatno odbrojava svoje posljednje tjedne u Downing Streetu 10.

A izborni manifest Nicole Sturgeon nešto je što priželjkuje svaki birač u Velikoj Britaniji. Ona se zalaže za ukidanje mjera štednje, ali ne bezglavo i odjednom, već postupno, što bi svake godine “stvorilo” dodatnih 140 milijardi funti koje bi se mogle investirati u obrazovanje, infrastrukturu, zdravstvo, u zaštitu najranjivije skupine stanovništva i u intenzivnu borbu protiv siromaštva, i to u cijeloj Velikoj Britaniji, a ne samo u Škotskoj. Nisu zaboravljeni ni umirovljenici kojima bi bila zajamčena mirovina bila 160 funti tjedno uz usklađivanje mirovina s inflacijom. Na osobito važnom mjestu su djeca koja žive u siromaštvu, a kojih je u cijeloj zemlji iz godine u godinu sve više. 

Govori se i o podizanju minimalne plaće po satu rada. Nicola Sturgeon u manifestu nije zaboravila ni invalide koji su za vrijeme Cameronove vladavine izgubili dosta novčanih potpora, ali ni članove njihovih obitelji koji su izgubili status njegovatelja.

Želi nezavisnu Škotsku

"Škotska vlada na pragu je da ispuni svoj cilj o gradnji 30 tisuća domova godišnje koje će obitelji moći unajmiti po više nego pristupačnim cijenama. Podržat ćemo i gradnju 100 tisuća takvih domova diljem zemlje”, stoji u manifestu. Uz jeftiniju energiju, ukidanje nekih nepravednih poreza, naglasak na zaštitu okoliša, ona se protivi referendumu za izlazak iz Europske unije i navodi kako je 330 tisuća radnih mjesta u Škotskoj izravno ovisno o zajedničkom tržištu EU. Ona ne želi novu generaciju nuklearnog oružja sustava Trident i zalaže se da se 100 milijardi funti, koliko je predviđeno za to naoružanje, potroši na djecu, obrazovanje i zdravstvo.

Ni u jednom trenutku Nicola Sturgeon nije skrivala da je njezina velika želja da Škotska jednom u budućnosti doista postane samostalna država, no dodaje da je isto tako svjesna da to sada nije moguće. Biračima diljem Britanije poručuje da će SNP biti konstruktivan politički igrač koji će težiti tome da političke odluke koje donosi parlament u Londonu budu na razini cijele zemlje.U tom smislu najavila je i zahtjev za temeljitu reformu parlamentarnog sustava, odnosno zahtjev za ukidanje Doma lordova čiji članovi nisu demokratski izabrani, već u taj dom ulaze samom činjenicom da pripadaju aristokraciji. I tako je dobrano prije održavanja izbora Nicola Sturgeon postala najveća izborna pobjednica i jedini stranački lider u Ujedinjenom Kraljevstvu kojeg birači vole i cijene. Politički komentatori pišu kako je ona političarka kod koje se na prvi pogled vidi da je lišena oholosti i taštine. Zaigrala je veliku igru, jedina nepoznanica je hoće li laburist Miliband shvatiti što mu ona nudi.     

>> Konzervativci i laburisti u mrtvoj predizbornoj utrci

 

Komentara 1

DU
Deleted user
13:40 28.04.2015.

Ti Škoti ni sami ne znaju što žele. Ovakvu priliku za stjecanjem neovisnosti mirnim načinom teško da će ikad više dobiti. A biti u istoj državi s Englezima i pri tom biti uvjerljiva manjina, nije nešto što izgleda naročito privlačno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije