Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPIS U MATIČNE KNJIGE

Ni Jugoslavija nije brisala nacionalnost, a u FBiH se dokazuje

šalter
Goran Jakuš/Pixsell
01.02.2015.
u 12:13

U Bosni i Hercegovini, odnosno u federalnome entitetu je nacionalnost postala neobvezna stavka koja se tek naknadno upisuje

Za sve rođene u Jugoslaviji, koja je bila ‘neopterećena’ nacionalnim pripadnostima, u matičnim knjigama su roditelji prigodom rođenja djeteta ili naknadnog upisa druge osobe kao obveznu stavku upisivali i nacionalnu pripadnost. U Bosni i Hercegovini, odnosno u federalnome entitetu se ovo pitanje nastojalo relativizirati pa je nacionalnost postala neobvezna stavka koja se tek naknadno upisuje.

Rezultat je to ‘izjednačavanja’ propisa unutar deset županija koje su donijele vlasti u Federaciji, a koje su u prošlome sazivu prihvatila i oba doma Parlamenta.

Kada danas u FBiH stupite u matični ured i zatražite isti dokument, rodni list za dijete koje je rođeno 2000. ili pak za one koji su rođeni u vrijeme Jugoslavije, dobivate isti list papira, ali s različitim popunjenim sadržajem.

Nacionalnost je upisana kod osoba rođenih u vrijeme Jugoslavije, no za one rođene u daytonskoj tronacionalnoj BiH, nacionalnosti nema, nego se treba zatražiti naknadni upis.

To, pak, podrazumijeva proceduru koja zna potrajati mjesec dana, zbog čega brojni građani negoduju jer se do kraja zakomplicirala ova procedura...

>>Samo 331 Jugoslaven danas živi u Hrvatskoj!

Komentara 38

FR
franjo
12:35 01.02.2015.

Može se imati državljanstvo kako god hoćete , ali nacionalost je iznad svega i može se steći samo rođenjem. Nije čudo što u Bosni muslimani nemaju nacionalnost jer oni se , kao i za vrijeme Jugoslavije jedini tretiraju vjerski. Muslimann je i Turčin i Arap. Bošnjaci isto kao nacija nikad nisu postojali i vrijeme je da se kaže dali su oni Hrvati ili Srbi ili pak Turci. Drugoga nema, iako se želi stvoriti neka nova nacija.

Avatar comparator
comparator
12:51 01.02.2015.

Već iz doba Alije Izetbegovića bilo je vidljivo kako želi stvoriti teritorijalnu državu bez nacionalnog predznaka s predumišljajem da ju pretvori u muslimansku državu pod krinkom bošnjaštva.Zato je Bosna i bosanac preferirano ime kako bi se hrvatski narod majorizirao.

Avatar Halidumjestohalida
Halidumjestohalida
13:38 01.02.2015.

Ja sam Hrvat citaj HRVAT rodjen u BiH i nijedan Bosnjo me nece na nikoji nacin zvati i prekrstiti u Bosanca nabijem i njih i njihovu Bosnu na takav nacin da Hrvati nestanu iz nje.A vlada RH gleda inertno i boli ih uvo znaju samo za izbora doci i bacati kosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije